onsdag 31 december 2008
Pundet
Gordon Brown påstår att Storbritannien är uniquely placed to survive the economic recession. Tydligen håller omvärlden inte med honom.
måndag 29 december 2008
Tony Benn och Enoch Powell
Ett ämne vi diskuterade var politiker och hur de har förändrats under de senaste femio åren. Både av oss saknar de "gamla" politikerna som inte var rädda att uttrycka sig själva även om sina synpunkter var kontroversiella. Några exempel på denna typ av politiker i den brittiska politiska världen inkluderar Tony Benn och Enoch Powell som var ministrar i regeringen. Bägge män blev ökända under 60 och 70-talen på grund av sina övertygelser.
Tony Benn betraktades som en del av Arbetarpartiets vänsterflygel och (i folkmun) fick namnet "Loony Benn" på grund av sina kontroversiella åsikter. Paradoxalt nog var denna son till en adelsman en anhängare av en extrem variant av socialism. Britterna tyckte om honom men inte hans politik. Enligt min mening var han en typisk rik man med ett dåligt samvete som trodde på myten att arbetarklassen måste organiseras och styras. Jag håller inte med honom men jag har stor respekt för honom i alla fall för att han sa vad han trodde även om det var opopulärt.
Enoch Powell var Benns raka motsats i många avseenden. Han var en konservativ politiker med en syn på Storbritannien som en stor makt. Dessutom var han en väldig intelligent man, t.ex. han kunde tala tolv språk inklusiv två indiska språk - han var faktiskt en stor beundrare av Indien. Det är dock inte hans språkkunskap som man tänker på om namnet Enoch Powell dyker upp utan ett tal som han höll år 1968 som nuförtiden kallas rivers of blood -talet i folkmun. I talet förutsåg han att massinvandring från den indiska halvön skulle leda till katastrof (rivers of blood) för det brittiska samhället. Naturligtvis orsakade detta tal en mediastorm och följaktligen blev Powell tvungen att avgå från sin tjänst i det konservativa partiet. Jag håller inte med Powell - samhället har gynnats av invandring, t.ex. curry har blivit vår inoficiell nationalrätt :). Jag beundrar dock honom (liksom Tony Benn) för att har var villig att begå karriärsjälvmord på grund av hans övertygelser.
I jämförelse med Benn och Powell är dagens politiker (för) försiktiga. Trots att bägge Powell och Benn hade fel enligt min mening stimulerade de debatter i samhället. Nuförtiden klagar politiker i England över att få unga personer går med i deras partier. Politikerna skulle adressera detta problem genom att visa sina övertygelser.
lördag 27 december 2008
En God Jul
Alla kattägare vet att, i jämförelse med de andra familjemedlemmarna, är det alltid svårast att hitta en julklapp till katten. För de ickekattägare som inte kan förstå varför man köper klappar till katter kan jag inte förklara. Det är bara något som man måste göra. I mitt fall betydde det att min fru gav mig i uppdrag att åka till "Sveriges Största Zoomarknad" i Bromma för att leta efter en lämplig klapp som Rickard inte skulle helt ignorera. Detta var inte lätt.
Under de senaste åren har vi köpt en rad misslyckade leksaker och tillbehör åt katten. Han har fått en mekanisk mus som brukade glida förbi honom medan han såg uttråkad ut. Dessutom har han en fin kattkorg - han luktade på den (bara) en gång innan han bestämde sig att den var för stor eller för liten eller fel färg och inte var i hans smak. Typisk katt...
Jag hittade dock den perfekta kattjulklappen i Bromma - en kattsäng som hänger på elementet. Detta är kort sagt absolut i hans smak. Där har han tillbringat många timmar under dagen och kvällen - en spinnande brun skepnad i mörkret. Till och med Jim (vår blyga katt som är rädd för alla nya saker i huset) har använt det.
Hela familjen (människor och djur) hade en god jul.
onsdag 24 december 2008
God Jul
Har inte skrivit så mycket nyligen för att jag tar lite bloggrast för att återfå min skrivlust och hitta på några intressanta ämnen.
I alla fall är det roligare att lyssna på bra musik än att läsa mina ord. Därför har jag valt ut (nedanför) ett par klassiska brittiska jullåtar.
fredag 12 december 2008
Fredag kväll på CERN
Tidigare ikväll gick jag genom CERNs restaurang och hörde någon sjunga Abba-låten Money,money,money. Dessvärre var det inte Anni-Frid och Agnetha utan några gamla fysiker på estraden. Dessutom hade de ändrat sångens text till A Higgs boson is hard to find but I can't get it off my mind.
Fysiker kan förstöra en låt men inte jorden...
söndag 7 december 2008
British National Party
Det är dock oklart hur man bör hantera deras hot. Det finns ju en rad möjligheter. T.ex. man kan ignorera dem eller försöka debattera med dem. En åtgärd som jag tror vi måste undvika är att emulera deras egna taktikter och viktimisera dem. Ett land vars invånare kan straffas för att de uttrycker en åsikt (oavsett vad den handlar om) är ingen demokrati. Dessvärre finns det många i England som inte respekterar denna enkla sanning.
Nyligen har en lista av BNPs medlemmar läckts ut på internet. Någon har till och med skrivit en websida på vilken man kan slå in sin postkod för att få namnen och adresserna av närliggande BNP-medlemmar. Websidan till och med ger vägbeskrivningar (via google maps) till medlemmarnas hus!
Det är ironiskt att de som vill viktimisera BNP på detta sätt tror att de försvarar demokrati. Det är tvärtom - de förstår ingenting om demokrati. Att försöka använda fördom och diskriminering för att kämpa mot fördom och diskriminering är dum och motverkande...
fredag 5 december 2008
En olycka på spåret
Jag var dock inte särskilt arg eller irriterad. "En olycka på spåret" är SJs eufemism för en personlig tragedi (som också är en eufemism).
Berget har erövrats
Dessutom har jag till och med skött vissa administrativa saker angående kurserna som jag undervisar nästa år.
Nu känner jag mig som en god och nyttig människa.
Ett jobb som inte skulle passa mig är....
torsdag 4 december 2008
Snobbar
Därför är det är lite underhållande för mig att träffa snobbar. Jag träffade en sådan person på flyget tillbaka från England i tisdag. Hon följde varje regel i den officiella snobb-handboken (en succébok i England). Nedanför kan du läsa en kort sammanfattning av reglerna.
(1) Tala långsamt och på ett väldigt nedlåtande sätt som om du talar med någon som är efterbliven.
(2) Bär ett påklistrat leende.
(3) Oavsett din bakgrund bör din engelska accent likna Drottning Elisabeths.
(4) Ställ många frågor men lyssna aldrig på svaren.
(5) Med tanke på punkt (4), använd dina frågor som tillfälle att nämna din familj (vanligtvis dina barn) och deras framgång. Det är viktigt att ditt offer får veta att han inte är lika rik/duktig/osv som dina barn.
Ok, jag bör inte klaga - hon distraherade mig åtminstone från min flygrädsla...
Eskilstuna
Jag skrev tidigare om en rad butiker i centrum som har gått i konkurs.
Jag misstänker att situationen kommer att bli ännu sämre innan det blir bättre.
Stackars Etuna....
onsdag 3 december 2008
Du vet att du är i Sverige när....
Cambridge
Det är välkänt att Cambridge är en gammal och vacker stad. Jag såg dock inte så mycket av staden. Istället satt jag i ett kontor och diskuterade olika sätt att observera supersymmetri.
Vistelsens höjdpunkt var middag på en av Cambridges äldsta colleges. Eftersom jag var en "hedrad gäst" satt jag vid the high table med de akademiska höjdarna.
Naturligtvis gick vi i procession (förbi studenterna som naturligtvis stod upp) till bordet. Tyvärr fick gäster inte bära talar - istället var jag tvungen att bära ett påklistrat jag-är-intelligent-och-viktig-ansiktsuttryck för att försöka imponera studenterna. Eftersom jag nyligen gjorde något liknande i Bergen har jag nu blivit en akademisk-procession-expert.
Om du aldrig har deltagit i en college-middag i Cambridge och du vill få en mental bild av den bör du föreställa dig middag på Harry Potters skola, Hogwarts (nedanför).
Jag skojar lite bara. Det var en kul kväll med bra mat och intressanta samtal. Tack Are för inbjudan!
tisdag 2 december 2008
Hemma
Jag hade planerade att åka till CERN imorgon men nu har jag bestämt mig att stanna kvar här och delta i mina möten via skype eller EVO istället.
Jag ska skriva om min tid i Cambridge snart.
söndag 30 november 2008
Schiphol - igen
Nu sitter jag på Schiphol igen och slår ihjäl tiden..
lördag 29 november 2008
Fel plats, fel tid
Istället för att dricka vodka med mina engelska vänner i London sitter jag i ett hotellrum (igen) och tittar på den bästa av norsk helg-TV - en så kallad treningsfilm. Filmen visar en aerobicslektion som leds av en hyperaktiv och bitsk norsk kvinna som skrämmer mig.
Jag är uttråkad men inte så uttråkad att jag har lust att skutta runt i rummet i takt med The Pointer Sisters.
Nu vill jag lämna detta land.
F*ck*ng j*vl* k*k SAS, norsk TV, Bergen, regn, Varg Veum, Frank Åsli, Nordsjön, skriande fiskmåsar o.s.v......
fredag 28 november 2008
Rätt plats, fel tid.
Norges TV2 bevakade den första disputationen som ägde rum kl 10:00. Här kan du se ett klipp av disputationen och intervjuer med studenten och universitets rektor.
Jag deltog i den andra disputationen som ägde rum på eftermiddagen och därför missade jag ett tillfälle att dyka upp i kvällens TV-nyheter. Rätt plats - men fel tid.
Jag ska sparka min PR-agent.
Disputationen
I Bergen är en disputation en formell affär och universitetet insisterade på att jag och den andra opponenten ledde en procession av professorer till framdelen av auditoriet. Publiken stod upp medan vi gick förbi och jag försökte hålla ett seriöst uttryck i ansiktet.
Lyckligtvis var mina frågor vettiga - jag till och med upptäckte ett litet fel i ett av studentens resultat. Vi slutade efter två timmar och alla lämnade rummet (naturligtvis i procession) för att fika och fira.
Det var en kul och njutbar dag som gjordes ännu mer njutbar av en lång promenad genom staden tillbaka till hotellet. Att känna lukten av Nordsjön och att höra ljudet av skriande fiskmåsar påminner mig om min barndom i Newcastle...
torsdag 27 november 2008
Trött i Bergen
Det är ganska roligt - studenterna oroar sig över att ge dumma svar medan opponenterna oroar sig över att ställa dumma frågor!!
Dessutom har jag ett skäl till att vara förbered - en av Norges TV-kanaler ska bevaka disputationen. Jag kan inte undvika medierna nuförtiden..
onsdag 26 november 2008
Bergen
Jag tycker om Bergen. Staden påminner mig om Newcastle på ett konstigt sätt. Bäde städer ligger vid Nordsjön och upplever dåligt väder - enligt Wikipedia är Bergen Europas regnigaste ställe med omkring 2250 mm regn per år.
Efter Bergen åker jag till Cambridge för att samarbeta med en teoretiker. Sen flyger jag till CERN för ännu fler möten.
Jag ska fortsätta att blogga när jag är borta. Jag ser redan fram emot högt blodtryck och ett antal inlägg om f*ck*ng j*vl* k*k flygbolag och flygplatser.
tisdag 25 november 2008
En perfekt tid och plats
***Det är intressant att spekulera huruvida The Beatles faktiskt behövde Ringo eller om de kunde ha blivit framgångsrika med en annan trummis.
En gång fick John Lennon frågan : "Tycker du att Ringo är den bästa trummisen i världen ?" Johns svar var "Ringo är inte ens den bästa trummisen i The Beatles".
Det var ett skoj.. kanske..
måndag 24 november 2008
Snö
Eftersom jag inte vill känna mig utesluten bör jag beskriva mina egna snö-upplevelser. Jag är dock en dysterkvist som fokuserar på de negativa aspekterna av livet och för mig är snö inte någonting att fira utan det betyder att....
(1) ...vid kl 07:00 på morgonen måste jag springa genom en snöstorm till tågstationen för att försöka ta ett tåg som förmodligen kommer att bli försenat eller inställt på grund av vädret.
(2) ...Rickard utför korta patruller som betyder att jag måste gå upp och ner varje timme för att göra mitt jobb som den svanslösa kattens personliga dörröppnare och slav.
(3) ...jag måste skriva ett inlägg om snö.
Eskilstunabon som stred för Hitler
söndag 23 november 2008
Svenskarna som stred för Hitler
Jag tycker att det är synd att många i Efterkrigssverige valde att glömma vissa obekvämliga fakta och föredrog istället att bygga en bild av Sverige som någon slags moralisk supermakt. Som George Santayana skrev: Den som inte kan minnas sitt förflutna är dömd att upprepa det.
Svensk neutralitet
Enligt min mening har Sverige aldrig varit ett neutralt land. Det verkar som om neutralitet har använts som ett nyttigt ord för att rättfärdiga de åtgärder som har vidtagits för att skydda Sveriges nationella intressen under det senaste seklet. T.ex. man kan knappast tro att ett land som var en av Tysklands viktigaste handelspartners under andra världskriget var neutralt på ett meningsfullt sätt. Tysklands krigsmaskin (kulor, stridsvagnar o.s.v.) byggdes av järn från Kiruna och ett av Churchills största mål var att stoppa järnleveranserna. Sverige spelade inte en liten roll i kriget....
Även idag är idéen att Sverige är neutral en chimär. Sverige är de-facto en inofficiell NATO-medlem -Sveriges militära utrustning är NATO-kompatibel och det finns nära försvarssamarbete med de officiella medlemmarna. Dessutom är det svårt att hitta på några omständigheter där ett land skulle attackera Sverige och NATO inte skulle försvara Sverige.
lördag 22 november 2008
Dagens sista gnäll
Flera anledningnar att undvika KLM
KLM
(1) Resor blir ofta mardrömmar när man vill ta anslutningsflyg från Schiphol. Jag har missat många sådana flyg under de senaste fem åren.
(3) På Schiphol flygplats spelas kontinuerligt mexikansk jazzmuzak. Efter två timmars exponering kan detta betraktas som en slags tortyr och därför är det förmodligen illegalt.
(4) KLMs Flying Blue slogan låter som titeln till en porrfilm.
(5) Holländare kan typiskt tala minst femton olika språk och detta irriterar mig.
(6) Nederländernas fotbollslandslag är mycket bättre än Englands.
... ok, det räcker med sex...
F*ck*ng j*vl* k*k KLM
Jag åkte till Genèves flygplats kl 08:00 imorse.... Mitt flyg blev försenat och jag missade mitt anslutningsflyg från Amsterdam till Stockholm....
Ok, det var inte så dåligt.. jan kunde inte klaga för mycket för att jag bokades på ett senare flyg (14:30) och detta var bara en kort försening (två timmar)....
Men.... detta flyg blev inställt på grund av vad som helst (jag lyssnade inte på KLMs ursäkter)...
Nu måste jag sitta här tills kl 20:40 och när/om jag kommer fram till Stockholm ska jag missa det sena tåget till Etuna...
F*ck*ng j*vl* k*k KLM....
fredag 21 november 2008
James Randi och en psykisk detektiv
Trots att Randis prov inte var så vetenskapliga - det är omöjligt att göra sådana prov på en kort TV-show - var de i alla fall underhållande. Det var kul att lyssna på de "begåvade" individerna försöka förklara bort sina misslyckanden.
Resultatet var ingen överraskning - forskare kan inte hitta ett enda brottsfall som har lösts med hjälp av en psykisk detektiv.
Kristina - igen
Jag insåg att mitt inlägg om Kristina/utvandrarna var lite ofullständigt. Jag laddade upp ett klipp av öppningssången som sjöngs av en ung och optimistisk Kristina. Nedanför kan man lyssna på sista låten som täcker Kristinas dödsscen.
När de kom till Amerika sådde Karl Oskar några äppelträdfrön från Sverige. Många år senare blev de första äpplena färdiga och i klippet nedanför ger Karl Oskar en äppelbit till en döende Kristina. Hon luktar på den och den påminner henne om Duvemåla hage (öppningsscenen). Detta var ett väldigt känsligt och rörande sätt att sluta musikalen.
I'm a cheery soul today........
onsdag 19 november 2008
Kristina från Duvemåla
Dessutom upptäckte jag att Kristina från Duvemåla var en musikal som var baserad på Vilhelm Mobergs "Utvandrare"-böcker som jag också köpte och (optimiskt) försökte läsa. Två år senare slutade jag böckerna - det var svårt att läsa dem men det var värt det.
För de icke-svenskar som inte har läst dem, handlar böckerna om en grupp svenskar som rymmer från sina fattiga liv i Sverige för att bli nybyggare i Amerika under 1800-talet. Karaktärerna och skildringarna av deras liv var baserade på breven och dagböckerna av riktiga svenska invandrare. Historien följer huvudkaraktärerna, Karl Oskar och Kristina Nilsson, från deras förlovning till Karl Oskars död som en trött och svag gamling. Böckerna är en intelligent blandning av humor och tragedi och dessutom lärde de mig lite svensk historia. Jag visste inte att så många svenskar flyttade till Amerika - t.ex. Nässjös folkmängd har bara nyligen återhämtat sig till den nivå som den befann sig på före massutvandringen.
Böckerna och musikalen är bägge fantastiska men detta är ingen överraskning - Moberg, Benny och Björn är alla genier på sina områden.. Nedanför kan man höra öppningssången i musikalen: Duvemåla Hage .... (En ung) Kristina sjunger medan hon väntar på Karl Oskar som "vandrar vägen till sin kära".
Sångens text (nedanför) är vacker poesi (enligt min mening)....
Sedan han lämnat Korpamoen ,tar han stigen mot Bökevara
Bidalites vägskäl ser han snart, en halv fjärdingsväg är det bara
Skälljud från korna hör han svagt, ifrån Åskålens näs och uddar
Hölassen där i träd och snår, brukar kvarlämna strån och suddar
Över grind och stätta
Har han svingat sej, nu är han nära
Fötterna är lätta
För han vandrar vägen till sin kära
Åkerby har han bakom sej, där ska dansas på lördagsnatten
När han passerat Åleberg, ser han Kråkesjöns dunkla vatten
På Krysseboda sommaräng, ser han liljekonvalj utslagen
Björkskogen där bär nya löv, där är ljust in på sena dagen
Över grind och stätta
Har han svingat sej, nu är han nära
Fötterna är lätta
För han vandrar vägen till sin kära
Och snart är han vid Sju Bönders grind, jag kan skymta hans vita krage
Snart med hans axel mot min kind, går jag i Duvemåla Hage
måndag 17 november 2008
Låt den rätte komma in
Filmen (som är baserad på en bok med samma namn) handlar om relationen mellan två barn i 80-talets Stockholm. Ett av dem är ett offer för mobbning i skolan och det andra barnet är en vampyr. Ok, det låter löjligt men filmen fungerar! Den är både en välgjord och originell skräckfilm och en känslig skildring av hur det är att vara ung. Jag kan väl förstå varför filmen har vunnit så många pris och utmärkelser.
Gå och se den!
söndag 16 november 2008
Ett par av Randis äventyr
Ett annat av mina favoritklipp handlar om Peter Popoff, en TV-predikant som hävdade att han fick information från Gud om personer i publiken och att han kunde hela de sjuka. Det förefoll som om han hade en övernaturlig talang tills Randi tjuvlyssnade på hemliga radiomeddelande som sändes från Mrs Popoff.
James Randi och homeopati
James Randi
Eftersom Randis arbete omfattar många olika ämnen ska jag skriva en rad inlägg om honom och de ämne som han sysselsätter sig med. Idag börjar jag med homeopati.
söndag 9 november 2008
Mitt allra värsta inlägg någonsin
Denna bild (Bill Clintons katt, Socks, som bodde i Vita Huset) har ingenting med inlägget att göra men den är mer intressant än resten av inlägget så jag har lagt upp den i alla fall.
lördag 8 november 2008
CERN
I Dan Browns underhållande bok Änglar och Demoner är CERN en megarik organisation. Laboratoriet består av imponerande byggnader, i vilka drivs topphemliga projekt. Dessutom äger CERN ett supersnabbt flygplan!
Olyckligtvis (för oss) är verkligheten helt annorlunda än Dan Browns glamorös skildring. När jag besökte CERN för första gången var mitt intryck att laboratoriet liknade en stor och kaotisk byggplats. Trots att CERN är en av världens främsta forskningslaboratorier kommer det aldrig att vinna en arkitekturpris. Vi kommer dock till CERN för att jobba och arbets- och levnads-förhållandena är därför viktigare än laboratoriets utseende.
Dessa förhållanden är inte "lyxiga"..... T.ex. under hektiska perioder måste fem av oss delar ett litet kontor som inte är mycket större än mitt eget kontor i Sverige. Utöver kontoret tillbringar vi mycket i tid i CERNs hostel. För att få en mentalbild av ett hostelrum föreställ dig en olåst fängelsecell med internettillgänglighet.
Ok, jag bör sluta här! Jag vill inte porträttera mig som någon slags fysikmartyr. Jag älskar mitt jobb och tror att det är ett privilegium att kunna jobba på ett experiment som potentiellt kan vinna ett Nobelpris.
Men vi lever inte ett lyxigt liv - vi har inte ens råd med corporate drumming. Skattebetalarna får värde för pengarna!
Ett slöseri med pengar
Jag är dock lite skeptisk - klippet har inte övertygat mig om att corporate drumming kommer att hjälpa mig och min forskningsgrupp att upptäcka supersymmetri.
onsdag 5 november 2008
Fantastisk nyhet!!
tisdag 4 november 2008
Going down to South Park..
måndag 3 november 2008
Mått Johansson
Nära centrum finns en stor staty av en viss Carl Edvard Johansson. Skylten under statyn förklarar inte varför Herr Johansson hedrades på detta sätt så jag gjorde lite google-forskning.
Det visar sig att Herr Johansson - Mått Johansson i folkmun - var en viktig svensk ingenjör och uppfinnare. År 1896 uppfann han kombinationsmåttsatsen som (enligt wikipedia) kom att revolutionera industriproduktionen genom att skapa en gemensam mätstandard.
Henry Leland, en berömd amerikansk ingenjör, sa there are only two people I take off my hat to. One is the president of the United States and the other is Mr Johansson from Sweden.
Det är kul att en Eskilstunabo spelade en sån stor roll i världens historia.
söndag 2 november 2008
En tragisk historia
lördag 1 november 2008
Halloweenfest
Festen hade annonserats som en slags maskerad med ett pris för den bästa dräkten. Därför klädde vi ut oss till demoner och zombier o.s.v. Problemet var att ingen annan person i puben hade gjort likaså. Detta var dock ingen katastrof - det är inte lätt att genera mig och jag såg ganska stilig ut med mina djävulshorn.
Min fru var en väldigt övertygande zombie och hon borde har vunnit priset. Hon vann dock ingenting för att vi lämnade puben för tidigt. Herre Gud, vi var de enda personer som deltog i tävlingen !! Jag kan inte tro att en stor inströmning av de odöda ägde rum efter att vi gick till Harrys Bar.
Men trots denna grova orättvisa hade vi en kul och rolig kväll...
Jim
Det finns inte så mycket att säga om Jim. Han är inte världens stiligaste katt och kvinnan som tar hand om kattjouren var överraskad när jag valde ut den lilla gubben: Are you really sure you want Jim ? sa hon.
Jim är Rickards motsats i så många avseenden. Han är en tyst och artig katt vars favoritaktiviteter är att sova på teveapparaten och att sitta i knän. Han biter aldrig och är väldigt charmig när han känner sig trygg. Han är dock rädd för världen utanför lägenheten och jag undrar vad som hände honom i Liverpool under hans tidigare liv.
Jag känner inte till Jims ålder men jag misstänker att han är ungefär tretton år gammal. Han har sex tänder kvar - varje veterinärbesök leder till ännu fler tandförluster- och har alltid varit väldigt smal trots att han äter som en häst. Jag oroar mig alltid att en veterinär skulle tro att han har blivit försummad på något sätt.
Nyligen har han blivit ännu smalare så vi gick till veterinären för blodprov och ett förutsägbart beslut att ta bort flera tänder.
Stackars Jim.. Trots sin viktförlust tror jag (och veterinären) att han inte är i smärta. Detta är den viktigaste faktorn som ska bestämma hans framtid.
Manuel och BBC
Under en radioshow ringde Jonathon Ross och Russell Brand hem till Manuel - förlåt, för mig är han inte Andrew Sachs utan stackars Manuel vars begränsade ordförråd bestod av que, que och si si Mr Fawlty- och lämnade ett meddelande som avslöjade att Brand hade legat med Manuels barnbarn.
What say you on granddaughter ?
For Englands tidningnar var denna miniskandal en bra ursäkt att bli upprörda över beteendet av välbetalda kändisar. T.ex. Ross får ungefär 100 miljoner kronor per år från allmänheten - de som betalar TV-avgiften - för att presentera ett par skita (enligt min mening) program.
torsdag 30 oktober 2008
Ryanair
Som du vet är jag en medlem i den globala jetseteliten och därför reser jag ofta med Ryanair...
tisdag 28 oktober 2008
England
måndag 27 oktober 2008
England
söndag 26 oktober 2008
Dålig nyhet
Ekonomiexperter
Min andra tanke är att om jag vore en ekonom skulle jag gömma mig bort från världen istället för att skriva ett brev till en tidning. Dagens problem har sina ursprung i ekonomers och bankirers dåliga förståelse av marknader och nationella ekonomier. De sexton ekonomerna förutsåg inte dagens kris - de skrev inget brev till The Telegraph för ett år sedan för att varna oss om lågkonjunkturen och Islands banker - så jag kan inte förstå varför de tror att vi bör lyssna på dem nu.
Ekonomi är ingen verklig vetenskap. En vetenskaplig teori bör kunna förutsäga en händelse. Om händelsen inte äger rum falsifieras teorin och den blir bortglömd. Fysiker försöker lyda denna regel men ekonomer ignorerar (eller försöker forklara bort) händelser som inte passar i sina modeller. Dessutom har de en olycklig tendens att förväxla sina åsikter med fakta.
Jag tycker dock faktiskt lite synd om ekonomer - den globala ekonomiska situationen är ju för invecklad för att göra pålitliga förutsägelser om framtiden. Detta betyder dock att ibland bör ekonomer säga "jag vet inte" - en fras som ekonomer inte är särskilt förtjust i.Därför hoppas jag att de sexton ledande ekonomerna inte blir besvikna över att jag inte välkomnar deras ingrepp med öppna armar.
lördag 25 oktober 2008
Fortfarande här
Aaaaaaaaaahhhhhh.........
Nu är jag helt säker på att Jean-Paul Sartres helvetesskildring Inför lyckta dörrar var baserad på Helsingfors flygplats.
För att lindra ledan har jag laddat upp en liten bild av mig som dök upp i Eskilstuna Kuriren. Den är lite mer representativ för mig än min avatar (Butters från South Park).
Try to restrain yourself ladies.
Fortfarande på Helsingfors flygplats
För att slå ihjäl tiden har jag skrivit en lista av namn som min fru och jag har gett katten under de senaste fem åren. T.S. Elliot påstod att en katt har tre olika namn.
Här bevisar jag att han hade fel...
Helsingfors
fredag 17 oktober 2008
Nästan över
Konferensen gick bra - ingen katastrof skedde! Föredragen var intressanta och jag tror att alla var nöjda med arrangemangen. Det var också kul att se så många av Sveriges partikelfysiker här. Jag är lite ledsen att jag missade konferensmiddagen men det var ju viktigt att prioritera Rickards skadade stump framför bra mat och gratis alkohol ....eller kanske inte.
Konferensen slutar om tio minuter - jag skriver detta inlägg under ett obegripligt (för mig) föredrag. Efteråt har jag har ett par saker vid institutionen som jag måste sköta. Sen kan jag åka hem! Jag ser fram emot att sitta på tåget tillbaka to Etuna....
torsdag 16 oktober 2008
Jävla katt!
Stackars Rickard gillar inte att åka bil och han visade sitt missnöje genom att använda bilen som en toalett. Min fru säger att han gjorde detta för att han kände sig stressad men jag tror att han faktiskt har en hemlig plan för att förarga mig vid varje möjligt tillfälle. T.ex. han ”markerade” min datorväska förra veckan - jag upptäckte detta när jag undrade över varför ingen ville sitta nära mig på tåget till Stockholm.
Veterinären gav honom tabletter och hon tror att han kommer att överleva! Bra ! Ibland tycker jag inte om honom men jag skulle hata att förlora den lilla gubben !
onsdag 15 oktober 2008
Ett inlägg om ingenting
tisdag 14 oktober 2008
En fysikkonferens och en trattfri, farlig katt
måndag 13 oktober 2008
Rickard - igen
Istället för sitt vanliga aggressiva beteende mot mig är han snäll och vänlig just nu. Han sitter spinnande i mitt knä och följer efter mig om jag går till ett annat rum i lägenheten. Detta tycker jag inte om – trevlighet kännetecknar inte den "riktiga" Rickard. Min slutsats är att han är deppig och fortfarande traumatiserad.
Dessutom avskyr han tratten för att den förhindrar honom från att slicka sin päls. Tratten har också lett till att han kraschar mot väggar och dörrposter. Stackars kisse ! Förra veckan var han Eskilstunas stiligaste och malligaste katt med en tjock och lång svans som han brukade vifta när han var arg. För tillfället är han en blyg och klumpig katt med en rakad stump som liknar en gammal korv.
Hans liv kommer dock att bli bättre snart. På söndag kastar vi bort den förhatliga tratten och han får gå ut för att återetablera sitt revir.
Jag ser fram emot att återfå den gamla Rickard även om han bara kan vifta med stumpen istället för sin svans.
söndag 12 oktober 2008
Eskilstuna
Vad kan jag säga om Eskilstuna ? Jag tycker om staden för att den påminner mig om Newcastle och Liverpool - invånarna är opretentiösa och vanliga människor. I jämförelse med engelska städer (isynnerhet Liverpool) är Eskilstuna en lugn och säker ort. Därför ler jag när Eskilstunabor berättar för mig att brottslighet är ett stort problem här.
Dock är staden för lugn ibland. Ett par engelska vänner besökte mig just efter att jag hade flyttat hit och vi gick till centrum för att uppleva stadens nattliv. Tyvärr var nattdöd en mer lämplig beskrivning av stadens pubar och klubbar. Jag är dock trettiosju år gammal så en lugn stad är för det mesta inte ett stort problem för mig nuförtiden.
Jag är mer bekymrad över att Eskilstunas centrum är för lugnt under dagtid. En rad butiker har nyligen stängt och centrum kommer att likna en spökstad om denna trend försätter. Det allmänna ekonomiska tillståndet i Sverige har ju bidragit till att butikerna har gått i konkurs. En annan stor faktor är dock att många personer föredrar att handla i köpcentrum Tuna Park.
Min åsikt är att kommunen borde hjälpa butikägarna i centrum, annars kommer Eskilstuna snart att likna en typisk liten stad i Amerika. En sådan stad har inget hjärta och dess invånare måste vara bilägare för att klara sig.
Eskilstunas centrum har redan förändrats mycket under min tid i Sverige. Den kommande perioden av lågkonjunktur kommer att försämra situationen ännu mer. Jag håller mina tummar att de små foretagen överlever.
lördag 11 oktober 2008
Magnetiska monopoler
Min fru tyckte om den stora bilden av mig framför en tavla. Bilden visade ett antal ekvationer som jag använde för att försöka förklara ett viktigt ämne i den moderna fysiken - magnetiska monopoler.
Många teorier förutser att monopoler finns i universum - jag gav faktiskt en presentation om monopoler på CERN igår - trots att vi inte ännu har upptäckt dem. Om monopoler finns kan det hjälpa oss att förena de olika grundläggande krafterna inom en enkel teori. Dessutom ska en monopolupptäckt leder till en förklaring om varför elektrisk laddning mäts i diskreta paket d.v.s. en partikels laddning är alltid ett heltal: 1, 2, 3, 4 etc. Varför har naturen valt att en partikels laddning inte kan vara, t.ex. 1.0001 eller 3.34234 ? Om vi upptäcker en monopoler ska den här gåtan lösas.
Innan jag kom till Stockholm var monopoler en av mina största forskningsämnen. Jag skrev ett antal artiklar om sökande efter dem. Tyvärr kunde jag inte hitta bevis för dem men LHC kommer att tillåta ett nytt sökande vid höga energier.
Gregory
Han heter Gregory (jag läste detta på en bagagelapp som fästs till en väska som träffade mitt huvud) och han kommer från Amerika (han pratade så högt att alla på planet kände till hans nationalitet).
Jag har en fråga till Gregory som jag ska skriva här. Ok, jag vet att det är tvivelaktigt att han är en av Eskilstoonas läsare - jag har faktiskt bara tre regelbundna läsare: Min fru, min mor (som inte kan svenska) och min kollega Phil. Det finns dock en liten möjlighet att Gregory ska läsa detta så jag ska ställa min fråga (nedanför) i alla fall.
Jag vore jättetacksam om du kan förklara varför du trampade på min fot tre gånger under resan och dessutom tappade en väska som träffade mitt huvud. Eftersom du inte bad om ursäkt måste jag anta att det var din avsikt att irritera och kanske skada mig.
Gregory - if you can't speak Swedish then here is a shortened version of my message in English: you're an arrogant and ignorant sod. Please do the rest of society a favour by learning some basic manners.
torsdag 9 oktober 2008
Stackars Rickard
Veterinären bestämde att amputera nästan hela svansen och katten har bara en liten stump nu. Rickard är väldigt deppig och måste bära ett speciellt katthalsband som fästs till någon slags lampskärm för att förhindra honom från att slicka stumpen. Stackars kisse!
Ironiskt nog kallades Rickard efter "Rickard från Rickomberga" - en karaktär i böckerna om Pelle Svanslös.
Jag skulle ha kallat Rickard för Pelle.
onsdag 8 oktober 2008
Einstein bor inte i Eskilstuna
Innan jag smyger tillbaka till skuggorna har jag ett till "mediaframträdande" att göra. Som jag tidigare skrev publicerar Eskilstuna kuriren en stor artikel om mig. Idag gick jag till tidningens fotostudio där en fotograf tog bilder av mig framför någon slags tavla. Jag ombads att skriva ner olika ekvationer på tavlan (lätt) och att se intelligent ut (svårt).
Det var jätteroligt att snacka med journalisten och att besöka studion men jag misstänker att de vill porträttera mig som en mini-Einstein för att jag sa att jag tycker om att lösa ekvationer... Det är sant att Einstein också tyckte om ekvationer men hans var mycket svårare!!
Om någon läser såväl denna blogg som tidningen vill jag tydligt säga till dig att jag inte tror att jag är en ny Albert Einstein !!
Jag råkade få höra...
Han sa någonting som "I spoke to Charlie about this. Have you mailed Lester ?"
Jag känner många engelsmän av olika åldrar. Mina bekanter heter dock John, Tim, Bob,Paul o.s.v.
När man bor i Sverige är det lätt att glömma att det finns olika typer av engelsmän. Mannen-på -tunnelbanan påminde mig om detta.
tisdag 7 oktober 2008
Min dag
måndag 6 oktober 2008
En patetisk hök
Ok, de patetiska hajarna är påhittade, men för två dagar sedan upptäckte min svärfar en verklig patetisk predator i trädgården.
Mina svärföräldrar bor på landet i ett hus som är ett slags magnet för djur som söker hjälp och trygghet. T.ex. för två år sedan gick två hungriga lamm in i trådgården från skogen. Min svärmor gav dem mat (och namn - Buster och Blyger) och min svärfar byggde ett speciellt skjul för dem. Nu är de stora och lyckliga får.
Deras nya gäst är dock lite mer exotisk. Nykomlingen är en snäll hök som verkar som om han inte vet att han bör bete sig som ett fruktat och oåtkomligt rovdjur. Han tycker om att äta kattmat ur en skål utanför huset och att flyga mot och hälsa på min svärfar. Jag tror att han känner sig lite ensam. Nedanför kan du se hur han har försökt bli vänner med ett får och en häst.
Mina svärföräldrar har kontaktat en ornitolog för att få veta mer om sin nya lilla vän. De är lite bekymrade över att han kanske är sjuk. Jag hoppas att han är frisk och att han kommer att stanna.
F*ck*ng, j*vl* k*k-SJ
Trots att jag sitter på ett tåg (som enligt uppgift ska gå) från Eskilstuna till Stockholm har jag märkt att min resa har många likheter med en typisk tågresa i Indien, inte minst till antalet passagerare som försöker klämma in sig i tåget.
Som vanligt denna morgon hade några tidigare tåg blivit inställda vilket ledde till slagsmål när en massa personer försökte få tag på de få lediga platser på tåget. Jag hade tur (och armbågar) – jag hittade ett säte men jag tycker synd om de som måste tillbringa den nästa timmen packade som sardiner.
Strängnäs järnvägsstation (kl 08:00).
Dessutom, trots de exceptionella förhållandena, insisterar SJ-personalen fortfarande på att endast passagerare med förstaklassbiljetter ska få sitta i förstaklassvagnen. Detta betyder att de som inte har en förstaklassbiljett måste stå på WC..
SJ hävdar att de oroar sig över bolagets anseende. Detta tvivlar jag på men om har jag har fel och de faktiskt bryr sig om passageraren-på-WC kan de förbättra sitt anseende genom att visa medlidande och att ibland glömma vissa regler om tillgänglighet till olika vagnar. Varför inte ? De har redan ju glömt regeln om att köra punktliga tåg som har ett lämpligt antal sittplatser. De glömde denna regel för många år sedan….
söndag 5 oktober 2008
Kalla kriget
Jag var ett av det kalla krigets barn som växte upp under hotet om ett kärnvapenkrig. Jag kände mig som en aningslös-men-orolig åskådare till dramat som utspelades i Europa på 70- och 80-talen.
Under min barndom var medierna fulla av historier om SS20-raketer, SDI, Reagan, Thatcher o.s.v. Det verkade som om det rådde en överhängande risk för krig. Filmer och TV-program gjordes som gav mig (och många andra personer) mardrömmar. En sådan film var Threads som beskrev ett kärnvapenanfall mot Sheffield, en stad i norra England. Nedanför kan du se en scen ur filmen när Sheffields invånare förbereder sig inför ett möjligt anfall. Klippet visar oskså hur de reagerar när de hör VMA-sirenen och ser kärnexplosionen. Trots att jag har sett filmen ett par gånger tycker jag att klippet fortfarande är skrämmande.
Även i skolan var det omöjligt för mig att undkomma det kalla krigets skugga. Varje eftermiddag ljöd sirenerna från det närliggande varvet bredvid floden Tyne - jag befarade alltid att ljudet var VMA-sirenen.
Nuförtiden är kalla kriget ju historia. Man kan läsa böcker om ämnet och besöka olika anläggningar som var viktiga (och hemliga) under denna period. En sådan anläggning är Hack Green Secret Nuclear Bunker i Cheshire i England. Denna bunker skulle ha använts av kommunens ledarskap i händelse av ett kärnvapenkrig.
Det finns en konstig atmosfär på anläggningen - jag kände mig säväl lite rädd (över att bunkern var ett stort bevis på ett kärnvapenkrig är en verklig möjlighet) som lättnad (över att det inte än har ägt rum). Bunkerbutikens sortiment ger dock en lättsinnig syn på kärnvapenkrig. Jag köpte ett snöskak som till synas innehäller nysnö som faller över en vacker liten by. När man tittar närmare ser man dock att "snön" faktiskt är radioaktivt nedfall !
Jag skulle vilja undersöka Sveriges historia under det kalla kriget men det är svårt att hitta relevant information och museer. Medierna täcker ju fortfarande de "kränkande ubåtarna" men dessa små händelser representerar bara en liten del av en komplicerad och fascinerande period i modern historia.
lördag 4 oktober 2008
Vilken katastrof!
Tills nyligen hade South Park Studios tillgängliggjort gratis och lagligt alla SP-episoderna på internet. Detta var en fantastisk service - om jag satt i ett hotellrum kunde jag tillbringa en njutbar timme med Cartman, Stan, Kyle, Kenny samt Butters (min favoritkaraktär).
Idag försökte jag dock titta på en episod och jag bara fått meddelandet: Sorry Scandinavia. Det ser ut som om det finns ett kontraktsproblem som måste lösas. Min gissning är att MTV (som äger rätt att sända episoderna i Sverige) har klagat över den gratis service.
SP är förmodligen mitt favoritprogram av idag. Ok, det är vulgärt men samhället är också vulgärt och SPs mål är att parodiera samhället. Programmet är skarpt, roligt och "äkta" - det påminner mig om min egen barndom.
Jag hoppas att South Park Studios kan snart lösa kontraktsproblemet. En bra helg är inte fullständig utan minst två SP-episoder.
fredag 3 oktober 2008
Flygrädd - igen
Jag flög mellan Genève och Wien i ett gammalt Bombardierplan. Planet har ett lämpligt namn för att det lät som (och var lika obekvämt som) ett bombplan från andra världskriget. Strax efter start annonserade piloten att resan skulle bli a little bumpy och att ingen mat skulle serveras på grund av turbulensen. Herre Gud, den var en skräckresa - jag var rädd att titta ut genom det lilla fönstret ifall jag skulle se Liemannen bland molnen.
Jag önskar att flygbolagspersonalen hade varnat mig på flygplatsen för att det fanns oväder över Österrike - jag hade gömt mig på WC medan de andra passagerarna steg på planet.
Min flygrädsla är jätteirriterande - jag vill bli av med detta problem. Sen 1993 har jag nästan bott på de flesta av världens flygplatser och jag vet att flygresor inom Europa är säkra. Logik kan dock aldrig besegra instinkt. Min instinkt är att det inte är förnuftigt att frivilligt gå in i en potentiellt farlig situation och att anförtro sitt liv åt en främling (piloten).
Nästa vecka åker jag tillbaka till CERN och logik och instinkt kommer åter att tävla mot varandra. Jag kan redan nu kora tävlingens vinnare.
torsdag 2 oktober 2008
Johnny
Den snygga lilla vita hunden stod ensam på trottoaren bredvid en landsväg utanför CERN. Jag hade mycket att göra i CERN men jag kunde inte se hans husse och att lämna honom hade gett mig ett dåligt samvete.
Han var jätteglad när jag gick mot honom - man kunde nästan se hur han log. Han vägrade att lämna min sida medan vi gick till CERNs reception - jag hoppades att de skulle ringa en hundjour. Hans husse kom dock springande innan vi nått CERN så jag tvingades att säga adjö till hunden (som förresten heter Johnny).
Jag var dock orolig för att hunden var lite ovillig att gå med husse - jag hoppas att Johnny inte försummas.
onsdag 1 oktober 2008
England
Jag har inte besökt England sen januari och jag saknar mitt hemland - jag drömmer om att läsa Viz och Private Eye, att handla mat i Tescos och att besöka några Newcastle pubar. Jag bör boka en resa till England men jag jag är lite upptagen just nu och jag vill undvika ytterligare flygresor - jag är trött på flygplatser.
Dessbättre klagar min mor inte så mycket om min permanenta frånvaro från Newcastle men jag känner mig skyldig i alla fall. En resa till England skulle stilla min hemlängtan och mitt dåligt samvete.
måndag 29 september 2008
Eskilstuna kuriren
Trots att jag inte kan förstå varför någon skulle vilja läsa om mig pratade jag om mina gamla skolor och livet i Newcastle och Liverpool. Journalisten var jättetrevlig - jag befarar fortfarande att alla kommer att skratta åt mig när jag talar svenska. Men allt gick bra och jag ser fram emot att läsa artikeln!
lördag 27 september 2008
Den senaste veckan
I måndag talade jag om LHC på Rotaryklubben på Hotell Statt i Eskilstuna. Det var njutbart att prata om experimentet och svara frågor om myten om världens förstörelse. Dessutom dök upp journalister från Eskilstuna Kuriren och Sörmlands Radio. Om du är en av Sörmlands Radios tiotal lysnnare hörde du mig kanske försöka förklara på svenska den så kallade farfarsparadoxen som förbjuder tidsresor till det förflutna.
I tisdag åkte jag till CERN för att ordna ett möte om hur experimentet ska leta efter bevis för de så kallade supersymmetriska partiklarna. Det är alltid en utmaning att övertyga en grupp smarta internationella fysiker med olika prioriteringar och stora egon att de måste samverka med varandra. Men det verkar som om att vi småningom beter oss som en koherent grupp.
I fredag kom jag tillbaka till Sverige för att lyssna på en disputation. Eftersom jag har varit en oofficiell handledare till studenten (Pelle) under de senasate fyra år ville jag bevittna honom ta det sista akademiska steget. Hans opponent var tuff men Pelle klarade sig bra! Ett stort grattis till Dr Pelle!!
söndag 21 september 2008
Hamburg
Hamburg påminde mig om både Liverpool och Newcastle - de är alla hamnstäder med skeppbyggningshistorier. Hamburgs hamn är dock fortfarande framgångsrik och detta bidrar till att den staden av idag är mycket rikare än de engelska städerna.
Jag hade en lägenhet ovanpå en kebabstuga i Altona som ligger nära Hamburgs berömda Reeperbahn-område. Detta var en skitbra period i mitt liv - jag jobbade hårt och jag tillbringade (för) mycket tid i Hamburgs pubar och nattklubbar med mina engelska och tyska vänner. Dessutom var det första gången jag flyttade till ett annat land - allt var nytt och spännande.
Jag saknar fortfarande Hamburg och jag missar aldrig ett tillfälle göra återbesök.
lördag 20 september 2008
LHC - igen
Felet är ingen katastrof men det är ett bakslag och det innebär att vi inte kommer att få kollisioner med protoner nästa vecka. Istället planerar CERN att påbörja kollisioner om minst två månader.
Jordens undergång har skjutits upp!