fredag 19 september 2008

Liverpool

Vad kännetecknar England av idag ? De vackra byarna i "Mord i Midsomer" eller drottning Elizabeth och hennes debila barn ?

För mig präglas England av platserna som vanligtvis göms från turisterna. Ett exempel av detta är statsdelarna i Liverpool.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg är Liverpool ju välkänt som The Beatles födelseplats. Engelsmän associerar dock främst Liverpool med brottslighet och fattigdom. Nedanför kan du se en kort film som visar områdena i Liverpool som de engelska turistorganisationerna helst inte vill att du känner till.

Men det är inte rättvist att jag ger en enbart negativ bild av Liverpool - faktum är att stan är fascinerande och komplicerad.

För att uppskatta det moderna Liverpool måste man förstå stadens historia. Under 1800 och 1900-talet var Liverpool en av Englands rikaste stader. Staden var ett handelscentrum mellan Europa och Amerika. Även idag kan man se en mångfald av imponerande byggnader som är hyllningar till Liverpools förflutna. Det moderna Liverpool är en murken - men spännande - version av det gamla Liverpool.
Liverpools invånare, som kallas för scousers , är berömda för sin vänlighet, humor och tendens att sno saker. Förlåt, jag vill inte vara oartig mot scousers men det är sant att de inte betraktas som Englands redbaraste personer.

Boris Johnson, en engelsk politiker, förolämpade nyligen staden och dess invånare i en tidningsartikel. Partiledaren David Cameron tvingade honom att åka till Liverpool för att be om ursäkt (de är känsliga brottslingar). Under sin vistelse föreslog Liverpool kommun att Boris skulle skriva i en minnesbok för en mördad gisslan i Irak. Men han kunde inte göra detta då någon upptäckte att boken hade stulits!

Om du är nyfiken på England rekommenderar jag att du besöker Liverpool. Detta skulle ger dig en mer äkta bild av landet än att titta på en episod av "Mord i Midsomer".

Inga kommentarer: