fredag 22 augusti 2008

Överklassen i England och Sverige

Vad betyder det att vara "överklass" ? Är begreppet klass viktigt nuförtiden ?

I England är det inte så svårt att svara frågorna ovan - överklassen och dess inflytande syns överallt. Vi har ett House of Lords som, trots en reform år 1999, fortfarande har ärftliga pärer. Vår nationalsång är inte "God Save Britain" utan "God Save the Queen". Under det förra seklet hade Storbritannien en rad konservativa statsministrar som hörde till de "ledande" familjerna och som har gått i de "ledande" skolorna som Eton . Ett typiskt exempel på en sådan statsminister var Alex Douglas-Home som var greve.

Däremot är situationen lite annorlunda nuförtiden. Nu vill överklassen dölja sin bakgrund och sälja sig själv som "men of the people". Du har kanske hört talas om David Cameron som är det konservativa partiets ledare. Han är en typisk rik toff. Han gick i Eton School och han har förbindelser med Buckingham Palace, men han vill porträtteras som en vanlig människa med ett vanligt liv. Han har ingen Rolls Royce utan han cyklar till Parliament - någonting som alla britter känner till för att det konservativa partiet har berättat det för oss så många gånger."Man of the people"


Däremot är det konservativa partiet ganska tyst om Camerons tidigare liv, i synnerhet hans tid på universitet i Oxford, då var han med i den ökända student-suparföreningen Bullingdon Club. Klubben består av unga, rika män från "goda" skolor och familjer och deras aktiviteter inkluderar att vandalisera pubar och restauranger.

Nedanför är en bild av klubbmedlemmar inklusive David Cameron (nr 2).


"Man of the rich, upper class people"


Faktum är att britter inte bryr sig om David Camerons bakgrund, men många ogillar att han låtsas att vara en "vanlig" engelsman. Däremot är hans "jag är som du" beteende ganska typisk inom överklassen av i dag. För ett par veckor sen träffade jag en adelsman som är bankir. Han var superkänslig när någon föreslog att privilegium hade bidragit till hans framgång.

Ok, jag generaliserar, men min åsikt är att England fortfarande är ett väldigt snobbigt land där någons "klass" är viktig, men samtidigt låtsas många att samhället är klasslöst och meritokratiskt.

Jag vet inte så mycket om klassfrågan i Sverige. I mina ögon är Sverige nästan ett klasslöst samhälle. Visst har jag hört talas om kungabarnens vänner och jag har läst ett par artiklar om dem men det verkar inte som att sådana personer är framtidens politiker. Jag köpte boken "Överklass" av Susanna Popova, som försöker förklara begreppet överklass i Sverige. Däremot var boken så tråkig att jag bara läste tio sidor. I alla fall är samhället någonting att observera och inte att läsa om.

3 kommentarer:

Old Marty sa...

Den Svenska överklassen röker crack i England:
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_1388923.svd

Old Marty sa...

Försöker med länken igen.

Klicka här för länken sa...

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_1388923.svd