lördag 23 augusti 2008

Det kommer inte att bli jordens undergång

Om ett par månader ska världens största fysikexperiment starta. LHC (Large Hadron Collider) är en partikelkolliderare som ska tillåta fysiker att omskapa det tidiga universum. Vi (ja, jag är partikelfysiker) ska producera partiklar som uppstod just efter Big Bang. Däremot finns det ett litet problem - en amerikansk medborgare tror att vårt experiment ska förstöra världen och han har försökt stoppa det!

Innan jag förklarar varför vi inte förväntar oss en global katastrof är det kanske klokt att skriva lite om partikelfysik.


Partikelfysik är ett framgångsrikt och spännande vetenskapsområde. Vårt mål är att identifiera naturens byggstenar - s.k. grundläggande partiklar som binds ihop och därigenom bildar materian som vi kan observera med blotta ögat. Dessutom vill vi utveckla en teori som beskriver krafterna mellan partiklarna. För att göra detta har vi två möjliga approacher - antingen kan vi samla ihop partiklar och väntar på att se vilka partiklar kommer ut när de sönderfaller, eller så kan vi kollidera partiklar och bryta upp dem. LHC använder den sistnämda metoden. I en underjordisk ring vid CERN-laboratoriet i Genève ska protoner accelereras till nästan ljusets hastighet för att kolliderar dem. Att använda höga energier betyder att vi kan både bryta upp protonerna och, genom Einsteins välkända ekvation E=mc2, förvandla energi till materia och därigenom producera "nya" massiva partiklar som hittills inte har observerats.LHC-acceleratorkomplexet vid CERN.


Vi ser fram emot de "nya" partiklarna för att de kanske kan lösa några av den moderna fysikens största mysterier. T.ex. det finns bra anledningar att förvänta sig Higgs-partikeln. Om vi ser den partikeln kan vi förstå varför partiklar (och människor) har massa ! Frånsett massmysteriet finns det en annan gåta: Fördelningen av universums energi. En stor andel (ung. 25%) av den energi är "mörk materia". Just nu vet vi nästan ingenting om mörk materia, men det är möjligt att den består av s.k. supersymmetri-partiklar. LHC kan upptäcka supersymmetri-partiklar om de existerar.

Däremot tror en person i Amerika att det finns troll under bron. Han befarar att LHC ska producera mini-svarta hål som kan förstöra världen och han har försökt stämma CERN för att stoppa LHC. Lyckligtvis behöver han inte oroa sig. Kosmisk strålning består av högenergiprotoner och de krockar med protoner på jorden varje sekund. LHC ger oss ett tillfälle att titta på de där kollisionerna i laboratoriet för första gången, men de har ägt rum i naturen i tusentals år och jorden är fortfarande här. LHC är inte jordens undergång utan ett stort, spännande (och riskfritt) steg framåt som ska hjälpa oss att omskriva fysikläroböckerna!

Dessutom är LHC och detektorerna som mäter kollisionerna en källa av inspiration för potentiella rapstjärnor...1 kommentar:

Philipum sa...

Det var tack vare upptäcker inom kärnfysik att man kunde utveckla atombomben. Tänk om nya upptäcker vid LHC leder till ännu farligare vapen ? Det skulle kunna bli jordens undergång i alla fall... eller, om man använder kunskapen rätt, kanske kan man utveckla nya energikällor och rymdmotorer, och rädda mänskligheten ! :-O