torsdag 14 augusti 2008

Engelsmän i Sverige

Har du märkt oss ? Varje svensk stad har en liten engelsk koloni som mestadels består av män. Vi kan ses på irländska pubar på söndagarna för att titta på engelsk fotboll. Om du snackar med oss klagar många över svårigheten att skaffa jobb i Sverige. Problemet är inte bara arbetslöshet i Sverige utan att man måste kunna svenska och engelsmän tror att det är helt omöjligt. Vi säger inte detta men vi känner detta och det är inte bara vårt fel.

Under våra tidigare liv har vi aldrig behövt tala främmande språk. Vi tittade på amerikanska filmer och lyssnade på musik som sjöngs på engelska. Turister i England talade engelska och om vi reste utomlands klarade vi oss med engelska. Visst har vi pluggat ett främmande språk (vi är inte dumma) i skolan men vi behandlade det på samma sätt som abstrakt algebra och glömde det på fem minuter efter tentan.

Om en utlänning kritiserar oss för att vi endast talar engelska svarar vi med "we won world war II didn't we ? ", som faktiskt är ett hyfsat bra argument men bara om man är ryss eller amerikan. Men i alla fall är vårt svar en bluff - vi skäms innerst inne. Vi har försökt lära oss svenska men det är svårt. Våra hyllor är fulla av dammiga, halvlästa böcker med titlar som "Learn Swedish in a week", "Learn Swedish in the toilet" o.s.v. Dessutom tar några av oss kurser i svenska, men det räcker inte.
Det räcker inte för att svenskarna tycker för mycket om det engelska språket. Om vi säger "hej" svarar du med "hello". Om vi säger "hooor maw doo" svarar du med "fine" och ett stort leende.

Däremot vill jag inte klaga för mycket för att det finns en lösning till the English problem. Du måste ta de följande kraftåtgärderna:
(1) Tala bara svenska med oss även om det är smärtsamt.
(2) Om du envisas med att tala engelska så måste du göra många språkfel och låta löjlig som t.ex. Manuel from Fawlty Towers ("I speek eenglish, I learn it from a boook"). Ge oss ett tillfälle att le och förbättra vårt självförtroende.
(3) Skriv brev till svenska TV-kanaler som kräver att de inte sänder program på engelska (med undtaget av South Park).

Sveriges engelska kolonier som just nu lever i samhällets utkant skulle bli jättetacksamma för din hjälp!

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul läsning, det ligger nog mycket i det du säger men min pappa är dock ett undantag. Han kom till Sverige från England på 1970-talet och lärde sig flytande Svenska på 3-4 år. Han gifte sig direkt med en svenska och umgicks nästan bara med svenskar, han var också relativt ung när han kom hit (22 år) och det måste också ha spelat roll. Svenskarna då behärskade inte heller engelska lika bra som idag. Kurser och böcker i all ära men det bästa sättet är att tvingas till kommunikation på ett annat språk, vilket var fallet för min pappa. Idag kan han bättre svenska än jag och jag är trots allt född och uppväxt i sverige. Han har forfarande problem att uttala vissa ord som till exempel ordet "gurka". Det blir alltid "Gööka", vissa saker går helt enkelt inte att ändra på, en lätt brytning kommer nog alltid att sitta kvar. Han är trots allt en mycket stolt engelsman och kommer nog så förbli :)