torsdag 7 augusti 2008

Svensk och brittisk humor

Det är svårt för mig att förstå svensk humor, i synnerhet när någon använder ironi. Ett exempel av detta är en av mina favorityoutubeklipp som visar the Beatles i Sverige.I klippet presenteras the Beatles som "John Lennon och hans kompisar" och det verkar som att intervjuaren försöker hålla ett seriöst samtal med the Beatles trots att de behandlar intervjun som ett skämt. De larvar sig och kastar papper mot varandra. Om jag såg det på TV i England, skulle jag anta att intervjuarens seriösa stil bara var en bluff för att göra en rolig scen. Det ser ut som om intervjuaren inte tar det på allvar men jag har kanske fel. Detta är någonting för en svensk att bedöma.

Det är inte så svårt för mig att uppskatta svensk humor som är mer direkt och elak, t.ex. mot kungafamiljen. Det är intressant att kungafamiljen är en av komikernas favoritmåltavlor i både England och Sverige. I Sverige är det kungen som oftast görs till åtlöje. I England är det Prince Charles men jag tycker att det hans eget fel. Bland annat berättade han för världen för tjugo år sen att han pratar med blommor. Det är nästan omöjligt för satirister att glömma såna saker.
Jag tycker att det är helt acceptabelt att göra hela kungafamiljen och deras liv till åtlöje med undantaget av drottning Silvias försök att lära sig svenska. Then its just downright cruel.....

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tycker att det är helt ok att skämta om Silvias dåliga svenska.

Rolig och bra blogg!

/Katarina