tisdag 16 september 2008

The Beatles

Eftersom denna blogg handlar om "den första tanken i mitt huvud" ska jag skriva om The Beatles - just nu lyssnar jag på "Hello Goodbye" som är en av mina favoritlåtar.
Jag vill inte bidra till de otaliga artiklarna som har beskrivit The Beatles karriär. Alla vet redan att de var världens största pop/rockgrupp**. Istället ska jag beskriva The Beatles icke obetydelsefulla roll i mitt liv.

För tjugo år sedan stod jag inför behovet att välja ett universitet. Det var svårt att skilja mellan de olika instituten men jag valde Liverpool på grund av ett antal skäl, inte minst The Beatles. Efter min grundutbildning blev jag doktorand i partikelfysik vid Liverpool University och för att göra min partikelfysikforskning behövde jag flytta till Hamburg -en annan viktig stad i historien av the Beatles- där jag träffade en svensk kvinna.... Och nu bor jag i Sverige.

Därför har John Lennon och hans kompisar gjort en skillnad i mitt liv genom fjärilseffekten...

** Det är en överdrift att påstå att alla känner till The Beatles status. Under 1970-talet bestämde Liverpool kommun att riva ner The Cavern Club (där The Beatles påbörjade sin karriär) och vägrade dessutom att resa en Beatles-staty då man ansåg att The Beatles var en oinstressant del av historien. Ironiskt nog anordnar Liverpool kommun numera en årlig Beatles-fest och alla nuvarande turistbrochyrer nämner The Beatles.

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller med dig om att Beatles är störst. Det borde vara omöjligt att en grupp som slutade 1970 ff kan göra intryck på dagens musik, men så är det. Hello Goodbye är exempel på en genomkommersiell pärla, till skillnad mot baksidan på originalutgåvan på singel som var I´m the walrus, även den en riktig pärla mena av helt annan sort.

"Mr Kite"