söndag 16 november 2008

James Randi och homeopati

Vilka är världens toppvetenskapsmän ?  Richard Dawkins, Stephen Hawking... ?
 
För mig är världens mest effektiv proponent för logik och den vetenskapliga metoden inte en professor vid ett toppuniversitet utan en gammal illusionist som inte har någon akademisk behörighet - James Randi. 

James Randi har tillbringat decennier med att blotta vilda och felaktiga påståenden angående liv efter död, astrologi,  alternativmedicin, skedböjning, spådomkonst o.s.v.  Under sin karriär har han bevisat hur lätt det är att lura både allmänheten och vetenskapsmän. Han är chef för James Randi Educational Foundation en stiftelse som främjar logisk  tänkande och vikten av att testa påståenden genom rigorösa vetenskapliga experiment. Randi som jag är skeptiker som innebär att vi t.ex. inte tror att det är omöjligt att kommunicera med döda människor utan att detta måste bevisas. T.ex. han har visat hur man kan simulera hur det verkar som en medium talar med döda personer genom t.ex. den icke-övernaturliga knepen som kallas för cold reading.

James Randi

Eftersom Randis arbete omfattar många olika ämnen ska jag skriva en rad inlägg om honom och de ämne som han sysselsätter sig med. Idag börjar jag med homeopati.


Homeopati är baserad på principen att ett ämne som kan skapa vissa symptom hos en frisk individ kan bota samma symptom hos en sjuk person. Detta innebär att man måste späder ut blandningar med dessa ämnen, i allmänhet så långt att slutresultatet inte längre innehåller några påvisbara aktiva substanser (tack Wikipedia).  I praktiken innebär detta att en homeopatisk medicin kan består av t.ex. vanligt vatten. Homeopatiker påstår att vattnet innehåller "ett minne" av ämnet även om ämnet försvann genom utspädningsprocessen.

Detta bryter mot nuvarande vetenskapliga lagar så naturligtvis behöver man bevisa att homeopati fungerar. Dessvärre finns det inga bevis. Artiklar dyker upp ibland i akademiska tidskrifter som försöker bevisa att homeopati är effektiv eller att vatten kan innehålla "ett minne" men när man tittar närmare på dessa experiment upptäcker man (alltid) ett fel.  T.ex. den prestigiösa akademiska tidskriften Nature fick en sådan artikel om "bevis på att en vätska kan ha ett minne" av en välkänd immunolog Jacques Benveniste. Tidskriften insisterade på att Randi, på grund av sin skicklighet och anseende, besökte Benvenistes laboratorium för att kolla att resultatet kunde bli upprepade. Randi uppäckte att ett grundläggande fel hade begåtts dvs de som deltog i experimentet kände till (under experimentet) vilka prov var så kallade "homeopatiska" och vilka var outspädda vatten. När Randi tvingade dem att introducera en ny "double blind" process för att förhindra en potentiell mänsklig bias i provbehandlingen och datatagningen kunde de inte upprepa sina ursprungliga resultat. 

Min åsikt är att det är bra att forskning pågår som undersöker om alternativmedicin är effektiv men tills stark bevis dyker upp bör man inte sälja sådana mediciner för att det är farligt att göra detta. Det är inte så att en homepatisk medicin är farlig (den är bara vatten) utan att det kan vara livsfarlig om personer med allvarliga sjukdomar tror på påståendena av alternativmedicininindustrin och vägrar att söker hjälp från "riktiga" läkare. T.ex. några homeopatianhängare påstår att sina mediciner kan behandla och förhindra malaria bättre än konventionella mediciner!! Sådant råd kan döda!!

Om du inte håller med mig och du tror att homeopati fungerar kan du bevisa att jag har fel och vinna en miljon dollar genom att ta James Randi Educational Foundation Million Dollar Prize. Sedan ungefär tjugo år har Randi lovade att skänka pengarna till någon som t.ex. ger bevis på att homeopati fungerar eller spöken finns. 

Hittills har ingen vunnit priset...

3 kommentarer:

Nic's NEWs sa...

Now you are sounding like a true scientist - hur är det med din höger hjärnhalvan??

D. sa...

The right side is just fine though it has become a little shy from living next door to a loud neighbour :).

Philipum sa...

Kan man bevisa att världen finns ?