måndag 29 september 2008

Eskilstuna kuriren

En journalist från ekuriren intervjuade mig idag. Tidningen vill publicera en artikel om Eskilstunabon som deltar i experimentet som kommer att utplåna världen.

Trots att jag inte kan förstå varför någon skulle vilja läsa om mig pratade jag om mina gamla skolor och livet i Newcastle och Liverpool. Journalisten var jättetrevlig - jag befarar fortfarande att alla kommer att skratta åt mig när jag talar svenska. Men allt gick bra och jag ser fram emot att läsa artikeln!

lördag 27 september 2008

Den senaste veckan

Jag tog en liten paus från att skriva bloggen för att återfå min skrivlust... Efter en vecka har min skrivlust återfunnits och det är dags att säga någonting om mina nyliga aktiviteter.

I måndag talade jag om LHC på Rotaryklubben på Hotell Statt i Eskilstuna. Det var njutbart att prata om experimentet och svara frågor om myten om världens förstörelse. Dessutom dök upp journalister från Eskilstuna Kuriren och Sörmlands Radio. Om du är en av Sörmlands Radios tiotal lysnnare hörde du mig kanske försöka förklara på svenska den så kallade farfarsparadoxen som förbjuder tidsresor till det förflutna.

I tisdag åkte jag till CERN för att ordna ett möte om hur experimentet ska leta efter bevis för de så kallade supersymmetriska partiklarna. Det är alltid en utmaning att övertyga en grupp smarta internationella fysiker med olika prioriteringar och stora egon att de måste samverka med varandra. Men det verkar som om att vi småningom beter oss som en koherent grupp.

I fredag kom jag tillbaka till Sverige för att lyssna på en disputation. Eftersom jag har varit en oofficiell handledare till studenten (Pelle) under de senasate fyra år ville jag bevittna honom ta det sista akademiska steget. Hans opponent var tuff men Pelle klarade sig bra! Ett stort grattis till Dr Pelle!!

söndag 21 september 2008

Hamburg

Jag har redan skrivit om Liverpool och det är dags att skriva om en annan viktig stad i mitt förflutna. Därför handlar dagens inlägg om Hamburg där jag bodde i 1990-talet.

Hamburg påminde mig om både Liverpool och Newcastle - de är alla hamnstäder med skeppbyggningshistorier. Hamburgs hamn är dock fortfarande framgångsrik och detta bidrar till att den staden av idag är mycket rikare än de engelska städerna.


Jag hade en lägenhet ovanpå en kebabstuga i Altona som ligger nära Hamburgs berömda Reeperbahn-område. Detta var en skitbra period i mitt liv - jag jobbade hårt och jag tillbringade (för) mycket tid i Hamburgs pubar och nattklubbar med mina engelska och tyska vänner. Dessutom var det första gången jag flyttade till ett annat land - allt var nytt och spännande.

Jag saknar fortfarande Hamburg och jag missar aldrig ett tillfälle göra återbesök.

lördag 20 september 2008

LHC - igen

Det har tyvärr uppstått ett tekniskt fel på LHC-acceleratorn (ett stort tack till SJ som hjälpte denna engelsman att formulera den föregående meningen).

Felet är ingen katastrof men det är ett bakslag och det innebär att vi inte kommer att få kollisioner med protoner nästa vecka. Istället planerar CERN att påbörja kollisioner om minst två månader.

Jordens undergång har skjutits upp!

fredag 19 september 2008

Liverpool

Vad kännetecknar England av idag ? De vackra byarna i "Mord i Midsomer" eller drottning Elizabeth och hennes debila barn ?

För mig präglas England av platserna som vanligtvis göms från turisterna. Ett exempel av detta är statsdelarna i Liverpool.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg är Liverpool ju välkänt som The Beatles födelseplats. Engelsmän associerar dock främst Liverpool med brottslighet och fattigdom. Nedanför kan du se en kort film som visar områdena i Liverpool som de engelska turistorganisationerna helst inte vill att du känner till.





Men det är inte rättvist att jag ger en enbart negativ bild av Liverpool - faktum är att stan är fascinerande och komplicerad.

För att uppskatta det moderna Liverpool måste man förstå stadens historia. Under 1800 och 1900-talet var Liverpool en av Englands rikaste stader. Staden var ett handelscentrum mellan Europa och Amerika. Även idag kan man se en mångfald av imponerande byggnader som är hyllningar till Liverpools förflutna. Det moderna Liverpool är en murken - men spännande - version av det gamla Liverpool.




Liverpools invånare, som kallas för scousers , är berömda för sin vänlighet, humor och tendens att sno saker. Förlåt, jag vill inte vara oartig mot scousers men det är sant att de inte betraktas som Englands redbaraste personer.

Boris Johnson, en engelsk politiker, förolämpade nyligen staden och dess invånare i en tidningsartikel. Partiledaren David Cameron tvingade honom att åka till Liverpool för att be om ursäkt (de är känsliga brottslingar). Under sin vistelse föreslog Liverpool kommun att Boris skulle skriva i en minnesbok för en mördad gisslan i Irak. Men han kunde inte göra detta då någon upptäckte att boken hade stulits!

Om du är nyfiken på England rekommenderar jag att du besöker Liverpool. Detta skulle ger dig en mer äkta bild av landet än att titta på en episod av "Mord i Midsomer".

torsdag 18 september 2008

SJ och Network Rail

Som jag skrev i mitt första inlägg SJ så lärde jag mina första svenska meningar genom SJ. "Vi beklagar förseningen", "tekniskt fel" och "vi inväntar ett tågmöte" är alla populära och viktiga fraser som alla pendlande utlänningar bör känna till.

Ok, jag är kanske lite orättvis mot SJ. Tågen är rena och är inte helt opålitliga. Dessutom är tågpersonalen (vanligtvis) vänlig. Dock har jag strandsatts så ofta i Nykvarn vid kl. 02:00 på natten att jag inte kan vara för vänligt sinnad mot SJ.





Men jag bör inte klaga så mycket. Jag har bott i England och där har vi Network Rail som är mycket sämre än SJ... Trots att det finns många fall som illustrerar hur uselt det engelska tågbolaget fungerar (inte minst ett antal dödskraschar) väljer jag bara ett klassiskt exempel. År 1991 kunde få tåg trafikeras i England på grund av dåligt väder. När medierna protesterade att snöfallet inte var så seriöst gav Network Rail ett minnesvärt svar: "Det var fel typ av snö som föll!".

I en internationell vi-ursäktar-förseningen-tävling vinner England!

onsdag 17 september 2008

En hemsk dag

Bra! Klockan är 22:00 och jag ska snart gå och lägga mig. Jag har haft en av de där dagarna när allt gick fel.

Jag har behövt ta hand om konferenser, budgetar och möten och jag borde har gjort detta arbete för några veckor sedan. Nu betalar jag priset för min tidigare slarvighet !!



Jag vill inte skriva mer för att jag är trött och nere....

tisdag 16 september 2008

The Beatles

Eftersom denna blogg handlar om "den första tanken i mitt huvud" ska jag skriva om The Beatles - just nu lyssnar jag på "Hello Goodbye" som är en av mina favoritlåtar.




Jag vill inte bidra till de otaliga artiklarna som har beskrivit The Beatles karriär. Alla vet redan att de var världens största pop/rockgrupp**. Istället ska jag beskriva The Beatles icke obetydelsefulla roll i mitt liv.

För tjugo år sedan stod jag inför behovet att välja ett universitet. Det var svårt att skilja mellan de olika instituten men jag valde Liverpool på grund av ett antal skäl, inte minst The Beatles. Efter min grundutbildning blev jag doktorand i partikelfysik vid Liverpool University och för att göra min partikelfysikforskning behövde jag flytta till Hamburg -en annan viktig stad i historien av the Beatles- där jag träffade en svensk kvinna.... Och nu bor jag i Sverige.

Därför har John Lennon och hans kompisar gjort en skillnad i mitt liv genom fjärilseffekten...

** Det är en överdrift att påstå att alla känner till The Beatles status. Under 1970-talet bestämde Liverpool kommun att riva ner The Cavern Club (där The Beatles påbörjade sin karriär) och vägrade dessutom att resa en Beatles-staty då man ansåg att The Beatles var en oinstressant del av historien. Ironiskt nog anordnar Liverpool kommun numera en årlig Beatles-fest och alla nuvarande turistbrochyrer nämner The Beatles.

måndag 15 september 2008

Från Lehman Brothers till BBC

Ett helt ofokuserat inlägg!!

En gammal kinesisk förbannelse är "må du leva i intressanta tider". På ett ekonomiskt sätt är dessa tider intressanta. Jag är ingen ekonom så jag kan inte uppskatta betydelsen av "Lehman Brothers" kollaps. Det är kanske en del av en global ekonomisk korrektion som inte är något att oroa sig över. Men den kan också representera ett annat steg mot en ny "stor depression".

Vad intresserar mig är hur medierna rapporterar om den uppkomna situationen. Eftersom jag är fysiker försöker jag basera mina åsikter på experiment och fakta. Om jag inte har expertkunskaper i ett ämne konstaterar jag att min åsikt är betydelselös. När den ekonomiska krisen började var det klart att ingen kände till vad som skulle hända. Dock fylldes tidningar och nyhetsprogram av så kallade "experter". Den är faktiskt ironiskt att vi har tillgång till fler kanaler och nyhetssajter än någonsin men de betonar bara hur okunniga experterna är.

Det är litet pinsamt att titta på en intervju med en "expert" som tydligen inte känner till ämnet under diskussionen. Jag önskar att sådana experter skulle säga "Nej, jag kan inte svara på din fråga! Istället för intervjun föreslår jag att ni sänder en episod av South Park".

Dock vill jag inte bara klaga över kanalernas behov av experter i varje nyhetsprogram. Ibland kan detta leda till roliga och oväntade konsekvenser. Till exempel för två år sedan gjorde BBC ett välkänt misstag på en av sina nyhetsprogram - istället för en "expert" dök upp en förbipasserande och förvirrad taxiförare i studion för att svara på frågor om internet. Detta var mycket mer underhållande än det planerade "riktiga" inslaget.





Han gjorde ett bra jobb!!

söndag 14 september 2008

Rickard

Äntligen har jag en ledig dag. Ok, jag vill inte porträttrera mig själv som en martyr för fysiken men de senaste veckorna har varit tuffa.

Därför slappnar jag av idag och jag planerar att glömma mitt jobb och omvärlden och att njuta av att vara hemma. Jag ska ta en promenerad med min fru, titta på South Park och påminna katten om att han måste hitta en ny sovplats för husse har tagit tillbaka "hans" huvudkudde.

Min katt (som heter Rickard förresten) är en fascinerande blandning mellan Pol Pot och Pelle Svanslös. Jag fick honom från en kattjour i Liverpool där han bodde med ungefär trettio andra katter i en liten lägenhet. Min fru valde ut honom för att "han var söt och hade karaktär". Hon hade delvis rätt - han har (dålig) karaktär men han är inte söt utan charmig enbart när han vill ha någonting.


Vår avsikt var att han skulle bli huskatt i min lägenhet i Liverpool. Hans avsikt var ju att han skulle etablera ett revir i området omkring huset. Efter två nätter i sitt nya hem hoppade han ned från ett fönster i lägenheten (som ligger tre våningar upp). Detta ledde till den första "Har du sett Rickard?"-affischkampanjen. Lyckligtvis upptäcktes snart en oskadd Rickard av en av mina grannar.

När jag flyttade till Sverige bestämde min fru och jag att Rickard skulle få gå ut - vi bor i ett tyst och säkert område med få bilar. Vi var lite dock oroliga över ett par andra katter som bodde på vår gata och vi befarade att de skulle mobba stackars Rickard. Det blev tvärtom. Efter tre dagar hade Rickard erövrat området. Under annexeringsprocessen var en katt (en stor gul katt) särskilt förargad över nykomlingens aktioner . Han kom till vår öppna dörr och skrek åt Rickard att komma ut och slåss! Detta var ett stort misstag. Rickard kom stormande ut och jagade den gula katten genom trädgårdar och under bilar i två timmar. Äntligen bestämde sig den gula katten för att det var klokt att hitta ett nytt revir.

Nedanför kan du se en liten karta över Rickards nuvarande revir. De röda områdena indikerar att någon bor eller jobbar där som har klagat över Rickards beteende. Det vanligaste klagomålet är att han använder någons trädgård som toalett. Dessutom har en person klagat över att Rickard har orsakat en mindre översvämning i hans källare genom att anlägga en underjordisk tunnel just där.



Vi försöker lugna våra grannar genom att använda fysprej och det *verkar* som om den fungerar. Vi har inte nyligen haft några klagomål och ingen har försökt döda Rickard så jag antar att allt är ok!

lördag 13 september 2008

Fysik i Kungsan

En rolig, men intensiv dag.

Vårt tält under "Fysik i Kungsan" (event i Kungsträdgården) attraherade ett par hundra besökare och jag tror att de verkligen uppskattade vad vi håller på med.

De fick lyssna på LHC-rappen och såg några animeringar som visade detektorns uppbyggnad. Visst fick vi ett par frågor om mini-svarta hål men det verkade som om de flesta var nöjda med vår försäkran att LHC är helt säker.

En tolvårig pojke som var nästan onaturligt smart och intresserad av fysik dök upp. Han ställde ett antal intelligenta frågor och det var kul att se hur han kunde förstå mina svar. Jag gav honom ett par frågor att tänka på och sa att han skulle skicka ett e-brev till mig om han inte kan lista ut de korrekta svaren.

Om du är intresserad, här är frågorna:

(1) Kan någonting röra sig fortare än ljusets hastighet ?
(2) Varför skulle det orsaka ett stort problem om en människa kunde röra sig fortare än ljusets hastighet ?

Frågorna adresserar en av de mesta fascinerande aspekterna av den moderna fysiken - tidsresor. Jag hoppas att killen googlar efter svar till mina frågor och att detta stimulerar hans entusiasm och fantasi.

fredag 12 september 2008

Tillbaka till Sverige

Jag är jättetrött!! Jag gick upp vid kl 04:00 (igen) för att kila till flygplatsen (igen). Just nu sitter jag på ett plan och jag alternerar mellan sömn och skräck.

Jag ser inte fram emot resten av dagen. Jag vill krypa till sängen och under däcket, men istället måste jag åka till jobbet för att ordna LHC-delen av morgondagens ”Fysik i Kungsträdgården” . Detta är ett evenemang där fysiker ska försöka förklara sina forskning för allmänheten. LHC-fysiker och forskare från två liknande områden delar ett tält i vilket vi ska sätta upp affischer och installera små roliga experiment .

Jag är faktiskt lite bekymrad över vad som kommer att hända imorgon. Under de senaste dagarna har jag fått ett antal aggressiva e-brev om LHC . Det är ju klart att vår ”LHC är säker”-kampanj har inte varit helt framgångsrik ! Jag undrar huruvida jag behöver en skottsäker väst imorgon...

torsdag 11 september 2008

Trygghetsnarkomaner

Jag har läst många svenska bloggar om LHC-starten. Två gemensamma teman i bloggarna är att vi hade tur att jorden inte utplånades igår och att fysiker är vålhalsiga!

Det är märkvärdigt att oron i Sverige är mycket mer utbredd än i andra västländer. Idag snackade jag med fysiker från England, Tyskland och Italien - de är häpna över gårdagens panik i Sverige. Ingenting liknande hände i deras länder.

Hur kan man förklara Sveriges (över)reaktion till vårt experiment ? Visst har medierna ansvar för en del av problemet. Till exempel Expressen, som föreslog igår att experimentet borde stoppas. Antingen förstår skribenten ingenting om fysik, eller så bryr han sig inte om sanningen och vill bara sälja fler tidningar. Dock kan man inte bara klandra medierna. Fysiker ignorerade det dumma ryktet tills det hade spridit sig genom världen och sedan var det för sent.

Dessutom tror jag att det finns en annan viktig faktor - svenskarnas behov av trygghet. Ett antal böcker har skrivits om detta, till exempel "I trygghetsnarkomanernas land : Sverige och det nationella paniksyndromet" av David Eberhart. Trygghets-argumentet är att svenskarna sträver efter ett riskfritt liv och att de drabbas av panik när en potentiell fara dyker upp - även om faran inte är verklig.

Jag trodde alltid att trygghetsargumentet var överdrivet, men efter gårdagens händelser är jag inte så säker.

onsdag 10 september 2008

Panic on the streets of Stockholm

Dagen har varit stressig och lyckosam !

LHC har äntligen kommit igång och detta orsakade inte jordens undergång. Accelerator-teamet skickade protoner runt ringen strax efter kl. 09:00. Hurrah! Jag kan knappt tro att det är sant! Ett stort grattis till alla som har varit inblandade i maskinens konstruktion !

Många tidningar och nyhetssajter visade LHC-starten på förstasidorna och händelsen har stimulerat mycket diskussion på internet-forum . Olyckligtvis fokuserar många på ryktena att LHC kan förstöra världen. Detta har jag redan skrivit om så jag ska inte upprepa här varför världen kommer att överleva även detta.

Aftonbladet har skrivit om barn som var oroliga över LHC-starten och en av mina förra studenter som nu är lärare berättade för mig att många av hans elever trodde att vi skulle utplåna jorden. Dessutom har det rapporterats att en flicka i Indien har begått självmord på grund av oro om jordens undergång !! De absurda påståenden om att LHC är farlig är inte längre roliga!!

För att lugna situationen har några fysiker uppträtt i TV för att förklara varför experimentet är säkert. Men tyvärr väcker ett meddelande om att världen kommer att förstöras mer uppmärksamhet än beskedet om motsatsen.

Det har varit en bra dag för fysik men det är klart att vi måste jobba hårdare för att förklara vår forskning för allmänheten.

tisdag 9 september 2008

Dagen innan

Jag gick upp vid kl 4 i morse och kilade till Arlanda för att ta ett flyg till Amsterdam och sen till Genève.

Men, det var värt det. CERN är fullt av upphetsade människor och atmosfären är elektrisk - alla pratar om morgondagens LHC-start. Förberedelserna för LHC började när jag var doktorand för femton år sedan och många fysiker har tillbringat hela karriären med projketet. Jag kan inte föreställa mig hur de måste känner sig nu.

Tvåhundrafemtio mediaorganisationer ska täcka starten. Dessutom ska CERN sända en webcast som ska inkludera föredrag av de ledande personerna bakom acceleratorn.

Jag skrev tidigare om ryktet att LHC kommer att förstöra världen. Trots att detta är ren nonsens har jag börjat att uppskatta personerna som skriker om jordens undergång. Tack vare dem har vi fått mer uppmärksamhet i medierna - till och med The Sun har skrivit någonting om LHC. Den (obefintliga) faran tas inte på allvar i tidningarna och vi får bra tillfälle att förklara fysiken som vi ska utforska och gåtorna som vi vill röja!

Nu sitter jag i ett hotellrum och tar en paus från att skriva att föredrag om supersymmetri. Presentationen handlar om vad vi planerar att göra när vi får tillgång till data. Snart är alla dessa presentationer om förberedelser historia..

måndag 8 september 2008

Pirate Bay

Ikväll har jag bråkat med att par personer om kontroversen kring tillgängligheten av bilderna av de mördade Arboga-flickorna. Obduktionsfotona kan laddas ner med Pirate Bay (PB), någonting som PB vägrar att stoppa.

Argumentet är att det inte är Pirate Bay som har ansvar för bilderna, utan att sajten bara underlättar filöveföringen mellan två personer som själva bestämmer över vilka filer de ska överföra. Eftersom detta inte sker via PBs websida tror PBs ägare att de inte har något ansvar för filernas innehåll.

Detta är ren nonsens. De har satt upp och underhåller systemet och de kan med lätthet blocka en överföring om de vill (som liknande sajter gör). Visst har de ett ansvar - de blundar för dessa bilder medan de tjäner pengar på dem.

De borde skämmas. De skriker om frihet men jag tvivlar på att de riktigt förstår konceptet. Frihet är ett komplicerat begrepp som även innebär att man har ett val hurudvida man gör tillgänglig en bild eller inte. Dessutom, förtjänar inte Arboga-flickornas sörjande släktingar lite frihet från tanken att hela världen kan ladda ner foton av flickornas lik ?

söndag 7 september 2008

Naturens tegelstenar och cement

Syftet av denna blogg är att varje dag tillbringar jag en timme med att skriva om den första tanken i mitt huvud. Problemet är att jag tänker för mycket på fysik. Därför är dagens inlägg ett annat försök att förklara någonting om elementära partiklar. Idag ska jag skriva om de så kallade grundläggande partiklarna.

Vad betyder begreppet "grundläggande partikel" ? Kriterien för en partikel att vara "grundläggande" är att den inte har några andra partiklar inne i den. Med tanke på denna definition kan de grundläggande partiklarna betraktas som naturens byggstenar och man kan säga att all materia i universum innehåller en eller fler grundläggande partiklar.

Dessa partiklar är ju viktiga i fysiken - vi måste identifiera var och en av dem och förstå hur de växelverkar med varandra för att håller ihop i materia. Ett annat sätt att utrycka saken är att betrakta universum som ett hus - vi vill identifiera de olika typerna av tegelstenar och cement för att förstå varför huset inte kollapser.

Synlig materia består mestadels av atomer. Vid atomens hjärta ligger en kärna som i sin tur innehåller protoner och neutroner. Protonerna och neutronerna är uppbyggda av de mystiska kvarkarna. Vi vet att kvarkar existerar på grund av banbrytande experiment som ägde rum för ungerfär fyrtio år sedan i Amerika. Dessa experiment kan faktiskt betraktas som små versioner av LHC - elektroner acceleras till nästan ljusets hastighet för att kollidera med protoner.


Atomens bygstenar


Efter många liknande experiment vet vi nu att det finns sex olika kvarkar: up, down, strange, charm, bottom och top.

Kvarkar

Protonen består av två up-kvarkar och en down-kvark samt alla andra kvarkarna som kan produceras från protonens energi. Dock kan de sistnämda kvarkarna bara existera i ett ögonblick innan de försvinner. Dessutom kan man hitta partiklar som kallas för gluoner inne i en proton. Kvarkar kommunicera genom att skicka gluoner fram och tillbaka i protonen. Gluoner bär den starka kraften som tvingar kvarkarna att hålla ihop inne i protonen.



Kvarkar (små bollar) och gluoner (små fjädrar) inne i en proton.

Jag frestas att skriva "så slutar historien om elementära partiklar", man jag kan inte göra detta. Det är ju imponerande att vi har lärt oss så mycket om hur naturen beter sig över små distanser. Däremot finns det (för) många osvarade frågor. Till exempel, vi vet inte huruvida en kvark har någon strukur eller om det finns fler kvarkar än dem som vi hittills har sett. LHC kommer att adressera dessa frågor snart.

Historien är inte färdigskriven och nästa kapiteln börjar nästa vecka i Genève!

lördag 6 september 2008

Getting into the gruv

Min fru och jag besökte nyligen en gammal silvergruva i Sala. Gruvaktiviteterna började på 1400-talet och fortsatte till år 1962. Dock har gruvan bevarats och nuförtiden kan turister vandra genom det underjordiska gruvsystem. Min fader var kolgruvarbetare så jag har kanske någon genetisk attraktion till sådana platser.

Vi tog en tur genom de djupaste schakten (150m under jord). Guiden påbörjade turen med en berättelse om gruvfrun, ett spöke som skulle skydda gruvarbetarna medan de jobbade. Dock var hon inte så duktig på sitt jobb för hundratals gruvabetare dog där under gruvans historia. Det var litet klaustrofobiskt (och kallt) att gå genom tunnel-labyrinten, men det var värt det för att uppleva känslan av att vara gruvarbetare.


Sala silvergruva.

Dessutom lärde jag mig om hur gruvan spelade en stor roll i Sveriges historia. Jag visste inte att Sverige blev en stormakt i stor utsträckning på grund av naturtillgångar och att silvergruvan finansierade många av landets krig (innan ni blev pacifister).

Det var också intressant att höra om gruvarbetarnas levnads- och arbetsförhållande. Jobbet var ju farligt och gruvarbetarna var beroende av varandra för att hålla en säker miljö. Om någon gjorde för många slarvfel kunde de få i värsta fall ett dödstraff!

Om du råkar vara i Sala föreslår jag att du ta en promenad 150m under jorden - det är fascinerande och roligt.

fredag 5 september 2008

LHC igen

Just nu sitter jag på sena tåget till Eskilstuna. Jag är jättetrött och ser fram emot min säng.....

Jag var på CERN för att tala på en konferens. (Jag tror att) jag gav ett intressant föredrag . Mindre än 10% av konferensens deltagare tittade på sina bärbara datorer medan jag talade - detta är en bra indikation att min presentation inte var helt tråkig. Dessutom fick jag ett par intelligenta och relevanta frågor.

Jag talade om någonting som kallas för en R-hadron. En R-hadron är en ”ny” partikel som hittills inte har setts av partikelfysiker. Jag har samarbetat med en grupp ryska teoretiker för att utveckla en modell av hur R-hadroner växelverkar i materia när de åker genom en detektor. Jag visade i min presentation hur modellen kan användas för att förutsäga en signatur av R-hadroner som vi kan hitta efter när vi får data från LHC-acceleratorn.

Det är spännande att söka efter R-hadroner för att de dyker upp i så kallade supersymmetriska (SUSY) teorier. Jag bloggade tidigare om LHC och SUSY och gav en kort förklaring på varför vi letar efter SUSY-partiklar . Det är kanske lämpligt att skriva lite mer om detta.

Jag ska börja med en kort beskrivning av två stora öppna problem i den moderna fysiken:

(1) Galaxer roterar mycket fortare än vad de borde göra om universum bara består av synlig materia, t.ex. planeter, stjärnor o.s.v. Detta innebär att galaxer påverkas (genom gravitation) av tung och osynlig materia - mörk materia. Den så kallade mörka materian motsvarar 25% av universums energi, men vi vet nästan ingenting om den. Vi skulle vilja producera mörk-materia-partiklar i laboratoriet för att studera dem!


En bild av fördelningen av mörk materia i rymden - mörk materia representeras av en purpurfärgad moln.

(2) Det finns fyra grundläggande krafter i universum: De elektromagnetiska, svaga och starka krafterna samt gravitation. Vårt ultimata mål är att ”förena” de olika krafterna inom en enkel teori, en så kallad theory of everything. Visst är detta jätteambitiöst, men vi har redan bevisat att de elektromagnetiska och svaga krafterna är två olika komponenter av en så kallad elektrosvag kraft. Därför är det logiskt att försöka hitta på en teori som kan inkludera alla krafterna på ett liknande sätt.


De fyra krafterna

Om SUSY är en korrekt beskrivning av naturen, förväntar vi oss att observera nya tunga partiklar, en av vilka kan vara en mörk-materia-partikel (problem 1). Dessutom förändrar SUSY styrkan av tre av de grundläggande krafterna: De elektromagnetiska, starka och svaga krafterna. Vid en viss energi har de samma styrka och detta antyder att dessa krafter är bara olika komponenter av en enkel ”superkraft” (problem 2). Vi saknar gravitation i denna bild, men att förena tre krafter i alla fall är ett stort framsteg mot en theory of everything.

Det är klart att det finns det starka motiveringar för att leta efter de nya tunga SUSY-partiklarna och att bekräfta att SUSY kan beskriva naturen. Över hela världen har många fysiker gjort forskning om hur man kan observera SUSY när vi får LHC-data. Mitt konferensföredrag var ett bidrag till detta arbete.

Lyckligtvis behöver vi inte vänta så länge på data. På onsdag testar CERN LHC för första gången. Världens media (och jag) ska vara med.

Jag ser redan fram emot att skriva nästa veckas blogg!!

torsdag 4 september 2008

Mitt favoritområde i England

Usch - just nu förbereder jag ett viktigt föredrag och jag känner mig lite stressad. Därför ska jag skriva om någonting lugnande - mitt favoritort i England.

Norr om Newcastle ligger en liten stad som heter Bamburgh. Du har förmodligen inte hört talas om Bamburgh - få känner till Bamburgh och detta bidrar till stans charm. Stan är inte packad med turister utan "riktiga" personer som har turen att bo i en av Englands vackraste och historiskt sett rikaste områden.

Bamburgh slott

Bamburgh slott ligger vid kusten och byggdes för ett tusen år sedan. Det har använts för att försvara Northumberland från skottarna och vikingarna. Även idag är slottet en imponerande byggnad och jag älskar att besöka det och andas in nordöstra Englands historia.

Man kan också ta en båttur till Farne Isles som är öar som ligger utanför kusten. På båten kan man hälsa på sälar som simma nära öarna. Den helige Cuthbert, en viktig figur i engelsk historia, levde som eremit här år 676. Nuförtiden är det bara arga fåglar som bebor platsen och de tycker om att anfalla mänskliga inkräktare!

En av områdets gulligaste invånare

Ok, jag känner mig lite mer lugn nu och jag måste fortsätta med mitt föredrag....

Jag hoppas att detta inlägg är andvändbart för någon som tänker på nästa års semester.

onsdag 3 september 2008

Flygrädsla

21:30 – Frankrike
Det var inte svårt för mig att bestämma detta inläggsämne – just nu kan jag bara tänka på en sak.

Jag sitter på ett plan över Frankrike och jag försöker övertyga mig själv om att planet inte kommer att krascha. Det finns ingen logisk anledning till min oro – KLM är en världens säkraste flygbolag. Problemet är att jag är en fegis och jag har flygfobi. Jag tycker inte om att sitta i en darrande metallburk som liknar en skrämmande berg-och-dal-bana.




Trots att jag flyger nästan varje vecka har jag alltid haft flygrädsla. Jag förstår ju det statistiska argumentet att sannolikheten att jag kommer att dö i en bil är större än på ett plan. Dock funkar inte detta argument för att jag inte är i en bil utan på ett plan och sannolikheten att jag snart ska dö i en bilkrock är ju noll.

För dem som inte lider av flygfobi är det kanske intressant att veta hur någon som jag tolkar sakerna som äger rum under en flygresa…




23:30 – Genéve
Ok, jag överlevde (den här gången).

tisdag 2 september 2008

Är drömmen över ?

Har en katastrof drabbat Newcastle ? Det har rapporterats att Kevin Keegan (också kallad ”KK”, ”Special K” och ”King Kev”) har lämnat sitt jobb som tränare i Newcastle United (NUFC).

För att förstå varför jag kallar det för katastrof måste man känna till NUFCs historia. NUFC är en stor klubb som attraherar mellan fyrtio- och femtiotusen supportrar till varje match i Newcastle. Med tanke på att laget är svagt och att vi förlorar fler matcher än vi vinner är dessa siffror jätteimponerande. Detta visar att vi är lojala trots vårt permanenta tillstånd av besvikelse.

Dock hade vi en "guld period" i 90-talet. Vi slutade på andra plats i Premier League och spelade i Champions League. Då var King Kev Newcastles tränare. Hans lag uppskattades av hela landet – de spelade underhållande, attackerande och flytande fotboll. Dessutom tyckte alla om King Kev för att han visade passion och ärlighet. I Newcastle avgudades Keegan – vi sjöng låtar som hyllade honom, t.ex. ”Walking in a Keegan Wonderland” .


KK och Sir Alex.


Därför var det en chock när han avgick efter fem år på posten. Efteråt försämrades laget och vi alla trodde att drömmen var över.

Men, för sex månader sen spred sig ett rykte i stan – ”Keegan’s back”. En lång rad supportrar mötte upp vid Newcastles stadion för att sjunga våra gamla Keegan låtar. Drömmen var inte över - det hade bara tagit en paus!

Keegans nya lag började dåligt, men blev snabbt starkare och mer framgångsrik och supportrarna tillät sig själva att bli optimistiska… tills idag. Åter har ett rykte spridit sig i Newcastle, men nu är ryktet att ”Keegan’s gone”. Klubben förnekar inte ryktet och det verkar som om drömmen är över (igen).

Protester har redan förekommit i Newcastle (se nedanför och lyssna på Walking in a Keegan Wonderland). Som du kan se är Geordies lätta att hetsa upp, i synnerhet när det handlar om fotboll.

måndag 1 september 2008

TV-detektivserier

Idags inlägg handlar om ett annat slumpmässigt Sverige-och-England-relaterade ämne: TV-detektivserier. Vilket land har de bästa TV-snutarna ?

Vi börjar med en lista av kandidater från populära TV-program.

Sverige representeras de av Beck, Wallander och Van Veeteren.

England representeras de av Morse, Frost och Barnaby (Mord i Midsomer).

Men, nu hittar vi ett stort problem - ingen av dem är särskilt intressant. De består alla av endimensionella, stereotypiska karaktärer (förutom Barnaby som inte ens har någon "karaktär"). Kandidatlistan är en förutsägbar blandning av alkisar och dysterkvistar.

Trots att jag inte vill vara illojal mot Sverige eller England, måste jag erkänna att min favoritserie är dansk. Snutarna i Mordkommissionen är roliga, intressanta och ibland absurda. De vinner även om de talar som om de har en het potatis i munnen.