onsdag 1 juli 2009

Två böcker

Under de senaste dagarna har jag varit mer eller mindre ensam i min lägenhet - om man uteslutar två krävande katter. För att fylla tiden och bli sysselsatt med någonting blev jag uppslukad av böcker: Nattfåk (av Johan Theorin) och Ensamhetens broar (av Augustin Erba) . Bägge böcker kan jag rekommendera....Nattfåk är en kriminalroman samt spökhistoria som handlar om en familj som flyttar till en gamla gård i Öland som ligger vid en udde med två stora fyrar. Historien handlar (delvis) om historierna av de som jobbade vid fyrarna och dog på gården i det förflutna. Författaren blandar skickligt legenderna och sägerna från gårdens förflutna med två historier som äger rum i dagens Öland. Som namnet innebär - "fåk" är ett öländkst ord som beskriver en hård vind med kraftigt snödrev - innehåller boken ett antal scener där huttrande människor strider för sina liv i snön som illustrerar hur livet i glesbygden kan vara jävlikt hårt, ensamt och farligt.

Boken var jättebra och underhållande men kanske inte någonting som Ölands turistbyrå ska rekommendera....


Ensamhetens broar är också en roman som handlar om det förflutna fast denna bok fokuserar på det nyligen förflutna. Boken beskriver en ung soldats upplevelser under lumpen och hur han blev tvungen att leva med samvetet att ha bevittnad en olyckshändelse när en civil kvinna dödades och, trots att han visste vem det var som bar ansvaret, höll tyst. Denna tilldragelse samt mobbningen som han bevittade ger upphov till bokens huvudtema av civilkurage.

Det är klart att för många var lumpen inte så rolig. Enligt min åsikt bör någon basera en film på denna bok - Sverige behöver en mer realistisk bild av militärlivet och lumpen än ges i, t.ex., Repmånad.

Inga kommentarer: