måndag 22 juni 2009

Ebbe-affären

Sveriges historia har alltid intresserat mig, isynnerhet folkhemstiden när Sverige beundrades av omvärlden. Vad är särskilt intressant är hur verkligheten av folkhemmet var ofta helt olik den bilden av Sverige som hittades i t.ex. "Abba the Movie". För länge sedan blev folkhemmets "mörka sida" exponerad (t.ex. tvångssteriliseringsprogrammet) och det är fascinerande att läsa om skandalerna som ägde rum i dåtidens Sverige. En av dessa är den s.k. Ebbe Carlsson-affären som beskrevs i dokumentärfilmen "Ebbe the Movie" som nyligen kom ut. Jag förväntade mig en torr film bestående av politiskt trams men det var faktiskt tvärtom. Filmen är såväl komisk som seriös liksom Ebbe Carlsson själv.


Ebbe var en av de personer vars liv var "konstigare än fiktion". På många sätt var han en svensk version av Jeffrey Archer - en man vars fantasi, risktagande och drivkraft ledde till att han blev en framgångsrik författare, misslyckad politiker och, till slut, en intagen på en av våra anstalter. I jämförelse var Ebbe Carlsson också en manipulativ fantasist. Som en liten pojke ville han bli polis och, när han blev informationssekreterare åt justitieministern Lennart Geijer, tyckte han om att använda polisbilar för sitt personliga bruk. Dessutom försökte han styra polisaktionerna under ockupationen av Västtysklands ambassad år 1975. Därför var det kanske ingen överraskning att han deltog i utredningen av Palmemordet trots att han då var bokförläggare efter att ha lämnat sitt regeringsjobb några år tidigare.

Det är häpnadsväckande att han fick tillgång till hemliga dokument och bevis beträffande fallet bara för att han var en vän till den officiella spaningslederan och många i regeringen. Naturligtvis var Sherlock Carlssons ingrepp inte särskilt framgångrikt och när Expressen skrev om hans inofficiella spaningsarbete (som inkluderade olaglig buggning) blev ett antal ambetsmän och en politiker tvungna att avgå.

Ok, de flesta svenskarna känner redan till skandalen men för mig var det en fascinerande insikt i Sveriges moderna historia.

Inga kommentarer: