fredag 28 maj 2010

Bowie i Berlin

Jag är ganska nöjd med mitt liv. Jag vill inte vara någon annan, bo i en annan stad eller göra ett annat jobb. Ok, detta är inte hela sanningen. Jag är faktiskt avundsjuk på någon: David Bowie under hans "Berlinperiod".

År 1976 flyttade Bowie till Berlin från Amerika. Under de följande tre åren skapade han tre klassiska album (den så kallade Berlintrilogin) och blev (i mina ögon i.a.f.) världens coolaste man i världens coolaste stad. Kalla kriget har alltid intresserat mig och det var frusterande för mig (men bra för de stackarna som hade levt under kommunism) att det tog slut just när jag fick tillfället att resa till olika Europeiska länder . I jämförelse blev Bowie ett ögonvittne till det kalla kriget. Han sjöng om Berlinmuren (Heroes) och upplevde livet i den konstiga delade bohemska staden som inte ens var en "riktig tysk" stad - Berlin delades administrativt in i fyra sektorer mellan de allierade USA, Storbritannien och Frankrike samt Sovjetunionen.

Jag vill inte vara avundsjuk på någon men måste göra ett undantag med Berlin-Bowie.... Han skapade fantastisk musik och bodde i en stad under en period när den spelade en central roll i Europeisk historia. Dessutom var han den coolaste katten i stan...

1 kommentar:

Shane sa...

Ah Bowie, en av mina all time favoriter, jag aldrig tröttnar på att lyssna på hans tidigare grejer och definitivt i Berlin eran. Han var en av de få "hjältar" jag har att jag inte har sett live. Jag är också avundsjuk, jag älskar mooching om Berlin och föreställa sig vad det vill. Du borde komma och se min DDR frimärkssamling innan jag går Dave, skämt jag dig inte!