söndag 31 maj 2009

"I'm a doctor, but it's not ok"

"Its ok, I'm a doctor" - de är några av världens mäktigaste ord. När man hör denna fras känner man omedelbar respekt för personen bakom orden ! Dessutom får man en förväntning om att han/hon ska ta hand om en farlig situation. Så var det för två dagar sedan på flyget från Amsterdam till Stockholm när en svensk kvinna klagade över att hon mådde dåligt och höll på att svimma. En lång gråhårig svensk stod upp och talade de-viktiga-orden. Sen listade han ut att det var ett blodtrycksproblem som lätt kunde lösas och allt blev ok! Hurrah - vilken hjälte!

Jag är helt avundsjuk... Jag är också en doktor men jag kunde inte hjälpa kvinnan. Hon behövde en diagnos och behandling, inte en föreläsning om kvantfysik.

Jag borde ha blivit läkare..

måndag 25 maj 2009

Kvantfysik

Just nu försöker jag förklara universums gåtor för en klass studenter. Det största mysterium handlar dock om varför studenterna blir yngre varje år. Jag tittade på en student idag och tänkte att han liknade en liten pojke. Herre Gud - jag blir gamling.

Oavsett deras ålder är årets kvantfysikstudenter mycket mer engagerade än de som tog kursen ifjol och det är roligt att lära dem. De har haft en rad intelligenta och vassa frågor och jag har tur att jag undervisar kvantfysik och inte ett annat ämne. Med de flesta kurserna är det oprofessionellt att svara på en fråga med "jag vet inte, du måste acceptera det!" men med kvantfysik är det tvärtom för att ingen förstår kvantfysik. Visst kan jag härleda de releventa ekvationerna men det är svårt att förklara ekvationernas meningar på ett övertygande sätt. T.ex. skulle du tro mig om jag sa att din bil inte står på parkeringsplatsen (där du lämnade den för en timme sedan) utan att din bil är ingenstans tills du går ut och mäter dess position ? Ok, din bil står naturligtvis på parkeringsplatsen (om inte en tjuv har snott den) även om du inte mäter dess position men om vi pratar om elektroner istället för stora föremål som bilen är mitt påstående sant. En partikel har inte en exakt position och att det är mätningen som tvingar partikeln att "välja" en position.....

Jag har undervisat kvantfysik i åtta år och jag är mer förvirrad (och imponerad) av naturen än någonsin.

söndag 24 maj 2009

Aston Villa 1 : Newcastle United 0

Vi förtjänade det men det svider ändå.....

They'll pass you by, glory days...

Om du inte tror påståendet jag gjorde i mitt tidigare inlägg angående Newcastles stiliga fotboll under nittiotalet titta nedanför på ett klipp av en match mellan Newcastle och Manchester United.

Ett dåligt omen

Idag spelar Newcastle United (även känd som the Magpies) sin viktigaste match på tio år. Under nittiotalet var vi Manchester Uniteds största konkurrent i kampen om ligatiteln och tidningarna hyllade vår flytande och spännande fotboll. Nu är laget tredje från botten (i den så kallade drop zone) och idag måste vi få minst en poäng i matchen mot Aston Villa (och ber att andra lag inte vinna eller att deras matcher blir oavgjorda) för att undvika relegering.

Det är faktiskt klubbens eget fel att vi befinner oss i denna situation - under det senaste året har klubben haft tre tränare ! Vi började med Kevin Keegan men han avgick efter ett bråk med Mike Ashley (klubbens chef). Då tog Joe Kinnear över som en temporär tränare för att ge klubben lite tid att hitta en permanent lösning. Olyckligtvis hade Joe en hjärtinfarkt (att vara Newcastles tränare inte är ett stressfritt jobb) och han återhämtar sig just nu. Därför har Alan Shearer tagit över som vår tillfälliga tränares vikariat.

Över hela Newcastle och i en liten lägenhet i Eskilstuna håller vi tummarna för att vi klarar oss idag. Därför blev jag förtvivlad imorse när jag gick till ytterdörren för att släppa in Rickard och upptäckte en stolt katt och en död skata.. Detta är ett dåligt omen..

Lycka till Newcastle..