Just nu försöker jag förklara universums gåtor för en klass studenter. Det största mysterium handlar dock om varför studenterna blir yngre varje år. Jag tittade på en student idag och tänkte att han liknade en liten pojke. Herre Gud - jag blir gamling.
Oavsett deras ålder är årets kvantfysikstudenter mycket mer engagerade än de som tog kursen ifjol och det är roligt att lära dem. De har haft en rad intelligenta och vassa frågor och jag har tur att jag undervisar kvantfysik och inte ett annat ämne. Med de flesta kurserna är det oprofessionellt att svara på en fråga med "jag vet inte, du måste acceptera det!" men med kvantfysik är det tvärtom för att ingen förstår kvantfysik. Visst kan jag härleda de releventa ekvationerna men det är svårt att förklara ekvationernas meningar på ett övertygande sätt. T.ex. skulle du tro mig om jag sa att din bil inte står på parkeringsplatsen (där du lämnade den för en timme sedan) utan att din bil är ingenstans tills du går ut och mäter dess position ? Ok, din bil står naturligtvis på parkeringsplatsen (om inte en tjuv har snott den) även om du inte mäter dess position men om vi pratar om elektroner istället för stora föremål som bilen är mitt påstående sant. En partikel har inte en exakt position och att det är mätningen som tvingar partikeln att "välja" en position.....
Jag har undervisat kvantfysik i åtta år och jag är mer förvirrad (och imponerad) av naturen än någonsin.
This Week’s Hype, etc.
-
NYU today put out a press release claiming that Physicists ‘Bootstrap’
Validity of String Theory, telling us that NYU and Caltech scientists
develop innova...
2 kommentarer:
Hej
Tråkigt det där med Newscastle. Som Leksandsupporter tror jag mig veta hur det känns.
Till dagens ämne/post. Har som lekman försökt att förstå vad kvantfysik innebär sedan jag upptäckte din blogg. Så min första fråga är, vad hoppas man på för resultat från forskningen, som skall kunna överföras till det "dagliga" livet/allmänheten, om några?
Fråga två är betydligt svårare att formulera på ett förståeligt sätt. Om en partikel aldrig har en exakt position, i synnerhet vid själva observationstillfället, hur kan man då bygga upp en hel vetenskap utifrån detta? M.a.o bygger kvantfysik till stor del på matematiska sannolikheter/h y p o t e s e r och inte på observationer? Hur som helst klart fascinerande med saker som Schrödingers katt m.m.
Mvh
Göran, den 5:te läsaren ;-)
Hej Göran! Tack för frågorna!
(1) Ett exempel av hur grundläggande forskning kan överföras till det dagliga livet är utvecklingen av lasern. Varja gång man tittar på en DVD eller lyssnar på en CD använder man en laser. För att designa en laser måste man förstå hur atomer beter sig och därför är lasern en direkt följd av forskning i kvantfysik.
(2)Detta är svårt att svara på! Kvantfysik är en framgångsrik men begränsad teori. Den kan bara ge en sannolikhet att vi kommer att observera en partikel vid en viss position. Om vi dock gör mätningar med, t.ex., 1000 elektroner kan vi beräkna medelvärdet av positionerna och därmed bekräfta teorin.
Skicka en kommentar