tisdag 19 januari 2010

A total waste of money

I sat and watched Cecilia Malmström being grilled today by the EU parliament. She spoke rather eloquently in English after having made an opening statement in Swedish, presumably to make a point. I think she rather made the wrong point.

My main objection to the way the EU currently operates is that it is an unwieldy bureaucracy which is addicted to spending money and not altogether wisely. Paying for the staff needed to translate her opening statement into the other EU languages was an utterly unnecessary waste of money. I wish I could have staff to help me make silly gestures whenever I felt the need.

In case anyone queries my motivation for this post, I hope its clear from the very existence of this blog that I rather like the Swedish language, though don't claim to a Moberg! However, I don't think the existence of the Swedish language would have been threatened by Cecilia using only English today.

BTW, the translation service costs the EU 1 billion Euros a year.

I was going to write this blog entry in Swedish but it somehow seemed more appropriate to use English.

söndag 17 januari 2010

Var är affärerna ?

Det påstås ofta att Sverige är ett bra exempel på en välfungerande demokrati. Överhuvudtaget instämmer jag med detta men det slog mig nyligen att Sveriges media inte utför de uppgifter som krävs i ett öppet samhälle.

Förutom ett par historier om några nya och naiva medlemmar i regeringen har jag inte bevittnat en enda riktig svensk skandal som kunde skaka regeringen. Är det så att det inte finns några Lennart Geijer-, och Ebbe Carlsson-figurer nuförtiden ? Detta är svårt att tro - det är mycket mer sannolikt att de inte ännu har avslöjats.

Jag hoppas att en stor "affär" äger rum snart - det hjälper demokrati och är väldigt underhållande för alla förutom makthavarna :).

lördag 16 januari 2010

Det nya tuffa Sverige

Igår tittade jag på en väldigt intressant episod av Uppdrag Granskning som handlade om förtidspensionering och försäkringspengar. UG beskrev ett tragiskt fall där en kvinna begick självmord efter att Försäkringskassan meddelade henne att hon inte skulle bli förtidspensionerad.

Förutsägbart nog har detta lett till ett antal blogginlägg och artiklar i tidningar som klagar om det nya tuffa Sverige. Enligt min åsikt räcker det inte att bara klaga - man måste diskutera det underliggande problemet som har gett upphov till den nya politiken. Faktum är att Sverige har ung. 100 000 sjukskrivna och, med tanke på den åldrande befolkningen och de stigande sociala kostnaderna i framtiden, är denna situation helt ohållbar.

Den förra regeringen använde förtidspensionering och sjukskrivning som ett gömställe för de arbetslösa. Åtminstone har den nuvarande regeringen börjat tackla problemet även om politiken ibland är orättvis. Dessutom vet jag inte (och inte UG heller) om det faktiskt var Försäkringskassans som bär ansvar för det tragiska självmordet.

Detta ämne handlar om säväl enskilda individers liv som en potentiell ekonomisk katastrof. Det är viktigt att debatten fokuserar på både aspekter - en ensidig debatt gynnar ingen.

söndag 10 januari 2010

Passproblem

Jag har just upptäckt att det inte längre är möjligt att ansöka om ett pass vid den Brittiska ambassaden in Stockholm. Nuförtiden måste vi skicka ansökan till Düsseldorf och vänta minst tio dagar.



Jag förstår att nedskärningar måste göras på grund av lågkonjunkturen. Däremot är passtjänsten förmodligen den enda konsulära tjänsten de flesta av oss britter har nytta av. Jag kan inte tro att det inte finns ett mindre smärtsamt sätt att göra nedskärningar.

måndag 4 januari 2010

Mitt nyårslöfte

Det har varit en väldigt njutbart jullov. Jag har träffat några vänner i olika delar av Sverige och tagit det lugnt. Just nu sitter jag i soffan med en Wallander (Den orolige mannen) efter att ha sprungit 4 km i snön.

Joggningen är en följd av mitt nyårslöfte - att träna och förbli frisk. För att hålla löftet har jag ett långsiktigt mål som är att delta i Stockholm Halvmarathon. Jag fick idén från Shane (Let me tell you about Sweden) som har varit i träning i några månader. Trots att han var en latmask såg han vältränad ut när vi träffades på en bandymatch och detta har inspirerat mig.

Jag vet inte om jag ska klara det men jag ska göra mitt bästa i alla fall.