fredag 31 juli 2009

Adjö Sir Bobby!

Sir Bobby Robson avled idag. Han var en av Englands främsta fotbollstränare och en inspirerande och hygglig man.

Under hans ledarskap nådde Englands fotbollslandslag semifinalen i VM 1990. Dessutom var han Newcastles tränare i många år - under denna period spelade laget i Champions League och var vädligt framgångsrikt. Nuförtiden är vi är ett hopplöst lag som spelar i the Championship, den näst högsta divisionen i engelsk fotboll.Trots att han fick cancerdiagnosen för tio år sedan fortsatte han att arbeta. Kort sagt var han en riktig kämpe. Vi kommer att sakna honom.

torsdag 30 juli 2009

Its "utvandrana" not "the emigrants"

Jag har haft en tråkig och arbetsfylld dag med många möten.. Jag har absolut ingenting att skriva om förutom en ganska intressant jakt efter en bok....

Under den senaste veckan har jag utan framgång försökt köpa Mobergs utvandrarserie. Jag läste böckerna för några år sedan men tappade dem och försökte köpa dem igen. Men här uppstod ett problem - de finns inte att köpa varken i Akademibokhandeln eller de andra bokhandlerna i Eskilstuna. Dessutom är det helt omöjligt att beställa dem via internetbokhandlare som Bokus.se. Paradoxalt nog kan man lätt köpa dem på engelska men inte på svenska!


Enligt min mening är detta en kulturskandal - både bokhandlare och bokutgivare har ett ansvar att inte bara göra en vinst utan även bevara landets kultur.....

Jag kan knappast tro att det är så svårt att köpa svenska klassiker på svenska...

måndag 27 juli 2009

Lasermannen

Igår köpte jag en bok på Arlanda för att slå ihjäl tiden under skräckresan till Geneve. Boken handlar om den så kallade "Lasermannen" som under en sjumånadsperiod på 90-talet sköt elva personer i Stockholm med ett antal vapen inklusiv ett lasergevär. Ett av offren dödades och de övriga fick mer eller mindre men för livet. Alla var av utländskt ursprung.

Medierna irriterar mig genom att beteckna brottslingar med löjliga namn. Jack Uppskäraren, Hagamannen, Lasermannen o.s.v. låter som figurer i en tecknad serie trots att de i själva verket var brutala individer som förstörde många liv. Dock är avsikten med detta inlägg inte att klaga över den tredje statsmakten utan att skriva om Lasermannen (även känd som John Ausonius) och dåtidens Sverige .För trots att affären handlar först och främst om en galnings dåd uppdagade historien några obkeväma aspekter av det svenska samhället och dess inställning mot invandrare. T.ex. jag blev chockerad när jag läste om Ausonius första attentat mot en ung man från Eritrea. Mannen började att blöda och hans vänner stoppade en förbipasserande bil för att få hjälp. Dock ville ingen hjälpa. En bilist sa till och med att han inte kunde hjälpa för att han inte hade en filt att täcka sätet med !! Herre Gud...

Naturligtvis försämrades relationen mellan "svenskarna" och invandarana under de följande månaderna tills Ausonius åkte dit.

Det är intressant att notera att detta drama utspelades under en tid när Socialdemokraterna nyligen hade förlorat makten, ett nytt invandrarfienligt parti - Ny demokrati - hade börjat att göra framsteg och ekonomin hade kraschat.... Är det en haltande jämförelse att påstå att detta påminner om dagens situation ? Jag hoppas att vi inte får se en "ny" Laserman.

fredag 24 juli 2009

Igår kväll

Igår kväll träffade jag Shane (Let me tell you about Sweden) för att snacka om världen, Sverige, arbetsrätten o.s.v. Shane är hängiven Folkpartist som nyligen skrev an artikel i Folkpartiets egen tidning om tillfälliga jobb ur ett näringlivsperspektiv. Jag instämmer inte med hans förslag men jag är djupt imponerad över att han har engagerat sig så mycket i politiska frågor i Sverige. Mitt eget bidrag till politsk debatt är att bli arg och skrika på TV-skärmen när jag tittar på Uppdrag granskning.

onsdag 22 juli 2009

Jag är på facebook!

Sedan länge har min fru betonat vikten av att ha en "facebook-närvaro". Eftersom jag var en av världens första internetanvändare - jag skickade mitt första e-brev år 1993 - och har skrivit otaliga webbsidor ville jag inte delta i ännu en "innovation" -förlåt att jag låter som en dysterkvist och besserwisser. Dock gav jag mig till slut och nu kan jag väl förstå förstå varför sajten är så populär. Det har varit kul att ta kontakt med några vänner över hela världen som jag inte hade talat med på många år.

Jag har funderat över att importera min blogg till facebook men jag misstänker att facebooksamhället inte kommer att uppskatta mina långa och omständliga iakttagelser om Sverige, katter, flygrädsla o.s.v. För övrigt (och paradoxalt nog) föredrar jag att skriva ner såna tankar här för att det är lite mer privat. Trots att vem som helst kan i princip läsa bloggen har jag bara fyra regelbundna läsare och detta passar mig bra.

måndag 20 juli 2009

Engelsmän i Sverige

Shane (Let me tell you about Sweden) skrev ett intressant inlägg som delvis handlade om integrationen av engelsmän i det svenska samhället.

Den stereoptypiska bilden av en engelsman i Sverige är någon som inte vill lära sig språket och som bara umgås med andra engelsmän i ett fruktlöst försök att återskapa sitt "engelskt liv". Jag känner några engelsmän som passar in i denna beskrivning och, trots att många ogillar deras beteende, tycker jag att det är helt ok.

Enligt min mening bör alla invandrare lyda vissa regler: betala skatt, bryt inte mot lagen, visa respekt och tolerans mot andra och var inte en belastning för samhället. Om några av dem vill dansa runt en majstång är det kul men det är lika kul om de vill stanna hem och titta på BBC1 på kabeltv:n. För mig är midsommarafton en av årets höjdpunkter men jag accepterar att man kan bli en god och nyttig människa utan att huka ner och låtsas att vara en groda.

Är det ett problem att engelmän som är likgiltiga för Sveriges traditioner bor i ert vackert land ? Nej, tycker jag. En typisk engelsk "expat" har en svensk fru/sambo och ett par barn. Oavsett sin språkkunskap o.s.v. följer han reglerna ovan. Dessutom uppfostrar han svenska barn som ska behövas för att tackla Sveriges demografiska problem och betala för t.ex. sjukvård i framtiden.

Kort sagt är mitt argument att Sverige kommer att gynnas av invandrare så länge som de följer vissa enkla regler. Jag har inga problem med engelsmän som inte väljer att bli särskilt delaktiga i det svenska samhället för att de ändå bidrar till landet.

Jag skrev bara om engelsmän för att motiveringen var att besvara Shanes inlägg. Visst är immigration ett väldigt komplicerat ämne och det är svårt att komma underfund med de bästa metoderna att tackla de sociala problemen som har uppstått i vissa områden under de senaste åren. Däremot för att hitta en bra lösning är det klokt att vi inser att immigration år någonting som Sverige behöver.

söndag 19 juli 2009

Aj! Jag har ont..

Jag har just kommit tillbaka från gymet..
Det är svårt att stå, sitta, röra mig, andas o.s.v.


Jag trodde att gymet skulle göra mig frisk och pigg!

Är Sverge neutralt ?

Jag är lite förvirrad över Sveriges status som ett "neutralt" land.

Det finns nästan inga tänkbara omständigheter när NATO inte skulle ingripa för att försvara Sverige i den händelse att, t.ex., Ryssland skulle anfalla landet. Dessutom har den svenska militären ett väldigt nära samarbete med NATO och militärens utrustning och metoder är kompatibela med de som används av NATO. För övrigt är Sverige ett EU-land och EU blir småningom en "riktig" stat - hjulet är i rullning! Åter är det nästan otänkbart att en EU-medlem skulle bli attackerad utan att alla andra medlemmar inklusiv Sverige hjälper till med miltärt stöd.


Om man köper hypotesen att Sverige är "de jure" neutralt men "de facto" ickealliansfritt dyker upp en intressant frågan - varför har successiva svenska regeringar hävdat att landet är och kommer att förbli neutralt ? Visst finns det många möjlikga skäl. En förklaring är att Sverige har haft pragmatiska politiker. T.ex. det är lönsamt för landet att gynnas av NATOs skydd utan att vara en formell medlem - t.ex. Amerika klagar inte om Sverige sänker försvarsbudgeten.

Detta är ett intressant ämne...

lördag 18 juli 2009

Jan Guillou och Leif GW Persson

Det finns många som påstår att ett litet land kännetecknas av att vissa aktörer dyker upp i landets historia i olika sammanhang.

När det gäller Sverige är en sådan aktör Jan Guillou vars bok Ondskan faktirkst var en av de första böckerna på svenska som jag läste. Dessutom var Jan Guillou "hjärnan" bakom Carl Hamilton-historierna. Jag blev dock väldigt förvånad att upptäckta att han också var en av huvudgestalterna i IB-affären. Igår lyssnade jag på ett radioreportage om Geijeraffären och då dök upp Jan Guillous namn igen... På ett liknande sätt har Leif GW Persson varit deltagare i Geijeraffären, professor i kriminologi, författare o.s.v. .


Jag är ingen sociolog och vet inte om Guillou och Persson-gestalter är specifiker till små länder. Dock kan jag inte komma på några jämförbara personer i England som både har spelat "icke obetydelsefulla" roller i landets moderna historia och blivit t.ex. kändisförfattare.

fredag 17 juli 2009

Secret Sweden

En av mina ambitioner är att, i den avlägsna framtiden, skriva en bok om Sverige åt utlänningar. Boken, vars titel inte är satt men "Secret Sweden" låter bra :) , ska avslöja de aspekter av svenskt liv och det svenska samhället som de som betraktar landet som en moralisk stormakt skulle föredra att hålla tyst om. Motivet för boken är den myriad av artiklar av utländska journalister som är måna om att porträttera Sverige som någon sorts socialdemokratisk paradis där ingen begår brott och alla är rika, pigga och glada. I jämförelse är det få journalister som undersöker Sveriges mörka sida. Visst är det sant att Sverige har färre sociala problem än England och att den så kallade konsensuspolitiken som råder här i Sverige har gynnat hela samhället. Däremot är det helt fel att låtsas att allt har varit och är perfekt i Per Albin Hanssons så kallade folkhem.

Trots att jag är en invandrare försöker jag hålla mig å jour med de aktuella frågorna i svensk politik och dessutom har jag en passion för historia, isynnerhet Sveriges moderna historia. Vore jag någon som bodde utomlands och var nyfiken om Sverige skulle jag vilja läsa om t.ex. skandalerna omkring Ebba Karlsson, Lennart Geijer, Jan Guikkou, Bofors o.s.v. Dessutom skulle en utländsk läsare vilja få veta om Rosengårdproblemet och hur Sverige tar hand om integrationen av olika kulturer.

Ok, jag vet att det är osannolikt att jag ska komma att skriva denna bok men jag hoppas att någon nånsin gör den.

onsdag 15 juli 2009

Eskilstunaån

Igår började Eskilstunaån att tömmas så att sökandet efter liket av Victor Hasselström, en tjuguårig man som är försvunnen sen i slutet i mars, kan sättas igång. Beslutet att sänka vattennivån fattades av polisen efter att vältränade hundar upptäckte lukten av ett lik - vilka nosar!!

I och med åtömningen har polisen kunnat hitta några rostiga cyklar och en gammal pistol men inget lik hittills. Inte desto mindre ska de fortsätta sökandet och vattenhöjden ska sänkas till ännu lägre nivåer idag och imorgon. Jag tog en titt igår kväll när jag var på väg hem och det var nästan kusligt att se hur Eskilstunaån hade nästan försvunnit.

Jag måste erkänna att trots att åtömningen är underhållande och spännande för oss Eskilstunabor när allt kommer omkring handlar det om en personlig tragedi. Jag hoppas för familjens skull att de hittar liket snart.

tisdag 14 juli 2009

Air France - ett omtänksamt flygbolag

Air France-kraschen har lett till en komisk förändring i flygbolagets kundvård. De vet att vi vet att i stor sannolikhet var det dåligt väder som orsakade katastrofen och därför vill de lugna passagerare och förhindra att panik skulle bryta ut när planet flyger genom turbulens.

Jag uppskattar detta för att jag har flygfobi och är fegis. Dock var det helt onödigt att piloten berättade för oss sex gånger under resan idag att vi förväntade oss lite turbulens. Dessutom behövde han inte säga när turbulensen började "and here it is".

Jag vill inte vara en otacksam dysterkvist men jag föredrar den gamla Air France som inte brydde sig om deras kunder satt darrande av skräck under flyget. De hade en mer ärlig attityd.

måndag 13 juli 2009

Uppdatering

Jag har öppnat fönstret och det är bättre nu....

Vädret...

Herre Gud ... Jag kan inte sova för att det är så varmt... Jag är frestad att gå till kontoret och njuta av AC:n.. Att sova på en stol är bättre än att koka i en säng..

Jag kollade prognosen och det ser ut som om min del av Sverige ska ha svalt väder imorgon.. Tack och lov.. Jag kommer inte att uthärda ännu en natt här...

Nedanför är en bild som jag hoppades skulle kyla ner mig lite gran.

söndag 12 juli 2009

Jag är glad att jag inte är en Jackson

La Toya Jackson misstänker att MJ mördades... Gör hon en polisanmälan ? Nej, hon säljer sin "teori" till den brittiska skvallertidningen News of the World... Herre Gud.. Kan denna familj inte lära sig att hålla tyst ?

Men jag tycker faktiskt synd om henne. Trots många olyckliga försök blev hon aldrig en framgångsrik sångare. Hennes enda ekonomiska resurs är Jackson-namnet och hon vet att marknaden för MJ-relaterade historier är het just nu. Därför är det helt logiskt på ett affärsmässigt sätt att hitta på någon slags mordkomplott. Det är dock lite tråkigt att hon värderar pengar högre än värdighet.

Dessutom klagar La Toya över att MJ var omringad av dåliga människor som utnyttjade honom... Så säger någon som fick betalt för sitt uttalande.... Det är grymt att säga det men Jackson-familjens beteende sedan MJ avled påminner mig om åsätare som är arga mot de andra djuren som står lägre i näringskedjan.

lördag 11 juli 2009

Söndag på CERN

Återigen befinner jag mig på CERN på en söndag....

Jag bör skriva någonting men den enda saken som jag hittills har gjort under helgen är en storleksordningsuppskattning av en R-hadrons energiförlust när den växelverkar med en proton och detta är inte av allmänintresse....

Jag ska skriva mer när något roligt och spännande hända mig!

onsdag 8 juli 2009

MJs dotter

Michael Jacksons liv illustrerar hur viktigt det är att ha en vanlig barndom, fri från mediauppmärksamhet. Det visar sig dock att Jackson-familjen inte har lärt sig denna läxa.


Familjen bör skämmas över att de tillätt MJs elvaåriga dotter att hålla ett tal till en miljard tv-tittare vid gårdagens minnesceremoni.

Det är inte rubriker hon behöver utan att bli lämnad ifred.

söndag 5 juli 2009

Min semester är över.

Som mina (fyra) läsare vet har jag haft en kul semester. Den bestod av pubar, sjöar och böcker.

But all good things come to an end....

F.o.m. imorgon är mitt liv fysik och forskning ....

fredag 3 juli 2009

Hitler

Igår köpte jag en bok om Hitler av Bengt Liljegren på flygplatsen. Det var citaten som stod på bokens omslag som övertygade mig att köpa den - det händer sällan att en biografi får hyllningen: "ett modigt .... projekt". Jag trodde att det inte krävs mod utan hårt arbete för att skriva en biografi men efter att ha läst boken - det var en lång och försenad resa - instämmer jag med citaten.

Författaren som *inte alls* är någon nazist har faktiskt visat kurage genom att bryta samhällets tabu angående Hitler genom att porträttera honom som en man av kött och blod istället för ett omänskligt mytiskt odjur som hör till det förflutna.Jag kan väl förstå varför vi föredrar vår förenklade bild av Hitler. Varje människa, till och med Hitler, har bra och dåliga sidor och ett bra sätt att förhindra att Hitler får ytterligare beundrare är om vi sätter upp en stor varningsskylt med en ond man med en löjlig mustasch på. Enligt min åsikt är dock denna strategi farlig - för att förstå hans brott och förhindra att de återupprepas krävs det att vi förstår personen.

Visst kändes det ibland obekvämt att läsa om vissa aspekter av Hitlers liv, isynnerhet när beskrivningar ges som uppammar sympati för honom. T.ex. han hade en kall och sträng pappa som agade sina barn. Dessutom finns det många rapporter angående hur han visade tillgivenhet till, t.ex., sekretare och vänner.

Boken ger inte en fullständig bild av Hitler men kommer närmare till detta mål än många andra. Man får detaljerade beskrivningar av Hitlers brott, galenskap, intelligens, drogmissbruk, vänskaper, giftermål o.s.v. Dessutom motbevisade författaren det seglivade ryktet angående Hitlers testiklar - han hade två stycken.

Det är intressant att boken har fått kritik av neonazister (de tycker inte om att läsa om Hitlers "gasproblem" - en övermänsklig person pruttar inte) och i några (men inte alla) tidningsrecensioner. Jag tror att det är till samhällets fromma att boken har blivit utgiven. Ju mer vi lär oss om mannen och hans ondska desto bättre kan vi förhindra en liknande katastrof i Europa i framtiden.

Igår blev jag rik

För några månader sedan åkte jag till Seattle för att delta i en fysikworkshop. Workshopens arrangörerna skulle betala för logi och resor osv.

Igår överförde de pengarna till mitt konto: 15000 USD. Jag har blivit rik! Tack Seattle University - du har varit vädligt generös !!

Det är inte svårt att lista ut hur de gjorde felet: 1 USD är *inte* lika med 1 SEK.

Desvärre ska jag överföra deras pengar tillbaka idag - jag är för ärlig....

onsdag 1 juli 2009

Två böcker

Under de senaste dagarna har jag varit mer eller mindre ensam i min lägenhet - om man uteslutar två krävande katter. För att fylla tiden och bli sysselsatt med någonting blev jag uppslukad av böcker: Nattfåk (av Johan Theorin) och Ensamhetens broar (av Augustin Erba) . Bägge böcker kan jag rekommendera....Nattfåk är en kriminalroman samt spökhistoria som handlar om en familj som flyttar till en gamla gård i Öland som ligger vid en udde med två stora fyrar. Historien handlar (delvis) om historierna av de som jobbade vid fyrarna och dog på gården i det förflutna. Författaren blandar skickligt legenderna och sägerna från gårdens förflutna med två historier som äger rum i dagens Öland. Som namnet innebär - "fåk" är ett öländkst ord som beskriver en hård vind med kraftigt snödrev - innehåller boken ett antal scener där huttrande människor strider för sina liv i snön som illustrerar hur livet i glesbygden kan vara jävlikt hårt, ensamt och farligt.

Boken var jättebra och underhållande men kanske inte någonting som Ölands turistbyrå ska rekommendera....


Ensamhetens broar är också en roman som handlar om det förflutna fast denna bok fokuserar på det nyligen förflutna. Boken beskriver en ung soldats upplevelser under lumpen och hur han blev tvungen att leva med samvetet att ha bevittnad en olyckshändelse när en civil kvinna dödades och, trots att han visste vem det var som bar ansvaret, höll tyst. Denna tilldragelse samt mobbningen som han bevittade ger upphov till bokens huvudtema av civilkurage.

Det är klart att för många var lumpen inte så rolig. Enligt min åsikt bör någon basera en film på denna bok - Sverige behöver en mer realistisk bild av militärlivet och lumpen än ges i, t.ex., Repmånad.