söndag 30 november 2008

Schiphol - igen

Usch.. Min enmanskampanj/bojkott mot KLM har, för tillfället, upphävts - de hälpte mig att rymma från Bergen kl 06:00 imorse.

Nu sitter jag på Schiphol igen och slår ihjäl tiden..

lördag 29 november 2008

Fel plats, fel tid

Ok, detta är ingen överraskning - jag har blivit strandsatt i Bergen... Sankt Kristoffer har verkligen övergett och förbannat mig.

Istället för att dricka vodka med mina engelska vänner i London sitter jag i ett hotellrum (igen) och tittar på den bästa av norsk helg-TV - en så kallad treningsfilm. Filmen visar en aerobicslektion som leds av en hyperaktiv och bitsk norsk kvinna som skrämmer mig.

Jag är uttråkad men inte så uttråkad att jag har lust att skutta runt i rummet i takt med The Pointer Sisters.

Nu vill jag lämna detta land.

F*ck*ng j*vl* k*k SAS, norsk TV, Bergen, regn, Varg Veum, Frank Åsli, Nordsjön, skriande fiskmåsar o.s.v......

fredag 28 november 2008

Rätt plats, fel tid.

För ett par inlägg sedan nämnde jag att en norsk TV-kanal var intresserad i dagens evenemang på Bergens universitet. Detta var på grund av att studenten faktiskt skrev två avhandlingar (i olika ämnen) och gjorde två disputationer på samma dag - imponerande.

Norges TV2 bevakade den första disputationen som ägde rum kl 10:00. Här kan du se ett klipp av disputationen och intervjuer med studenten och universitets rektor.

Jag deltog i den andra disputationen som ägde rum på eftermiddagen och därför missade jag ett tillfälle att dyka upp i kvällens TV-nyheter. Rätt plats - men fel tid.

Jag ska sparka min PR-agent.

Disputationen

Jag känner mig sällan som ett riktigt universitetslektor - mitt dagliga liv är en "oakademisk" blandning av möten och e-brev. Idag var dock ett undantag...

I Bergen är en disputation en formell affär och universitetet insisterade på att jag och den andra opponenten ledde en procession av professorer till framdelen av auditoriet. Publiken stod upp medan vi gick förbi och jag försökte hålla ett seriöst uttryck i ansiktet.

Lyckligtvis var mina frågor vettiga - jag till och med upptäckte ett litet fel i ett av studentens resultat. Vi slutade efter två timmar och alla lämnade rummet (naturligtvis i procession) för att fika och fira.

Det var en kul och njutbar dag som gjordes ännu mer njutbar av en lång promenad genom staden tillbaka till hotellet. Att känna lukten av Nordsjön och att höra ljudet av skriande fiskmåsar påminner mig om min barndom i Newcastle...

torsdag 27 november 2008

Trött i Bergen

....Jag har läst avhandlingen tre gånger och jag har kollat studentens resultat med mina egna kalkyler... Jag känner mig förbered inför morgondagens disputation.

Det är ganska roligt - studenterna oroar sig över att ge dumma svar medan opponenterna oroar sig över att ställa dumma frågor!!

Dessutom har jag ett skäl till att vara förbered - en av Norges TV-kanaler ska bevaka disputationen. Jag kan inte undvika medierna nuförtiden..

onsdag 26 november 2008

Bergen

Imorgon åker jag till Bergen för en disputation. Jag är "opponenten" som betyder att jag måste ställa (förhoppningsvis) intelligenta frågor till en nervös kandidat framför hans vänner och familj.

Jag tycker om Bergen. Staden påminner mig om Newcastle på ett konstigt sätt. Bäde städer ligger vid Nordsjön och upplever dåligt väder - enligt Wikipedia är Bergen Europas regnigaste ställe med omkring 2250 mm regn per år.Efter Bergen åker jag till Cambridge för att samarbeta med en teoretiker. Sen flyger jag till CERN för ännu fler möten.

Jag ska fortsätta att blogga när jag är borta. Jag ser redan fram emot högt blodtryck och ett antal inlägg om f*ck*ng j*vl* k*k flygbolag och flygplatser.

tisdag 25 november 2008

En perfekt tid och plats

Fast det är viktigt att leva i den "här och nu", tänker vi alla ibland på en viss tid och plats som vi tror skulle passa oss bättre än våra nuvarande liv. 

För mig är det klart - jag är bitter över att jag missade sextio-talet och i synnerhet tillfället att bli en av The Beatles. 

Ok, John, Paul, George och Eskilstoona hade kanske inte blivit en vinnande kombination***. Jag kan dock drömma om Shea Stadium år 1965 (nedanför) även om verkligheten är en föreläsningssal i dagens Stockholm.
***Det är intressant att spekulera huruvida The Beatles faktiskt behövde Ringo eller om de kunde ha blivit framgångsrika med en annan trummis.

En gång fick John Lennon frågan : "Tycker du att Ringo är den bästa trummisen i världen ?" Johns svar var "Ringo är inte ens den bästa trummisen i The Beatles".
Det var ett skoj.. kanske..

måndag 24 november 2008

Snö

Alla expatbloggare skriver om (och firar) årets första snö just nu... T.ex. här, här och här.


Eftersom jag inte vill känna mig utesluten bör jag beskriva mina egna snö-upplevelser. Jag är dock en dysterkvist som fokuserar på de negativa aspekterna av livet och för mig är snö inte någonting att fira utan det betyder att....


(1) ...vid kl 07:00 på morgonen måste jag springa genom en snöstorm till tågstationen för att försöka ta ett tåg som förmodligen kommer att bli försenat eller inställt på grund av vädret.
(2) ...Rickard utför korta patruller som betyder att jag måste gå upp och ner varje timme för att göra mitt jobb som den svanslösa kattens personliga dörröppnare och slav.
(3) ...jag måste skriva ett inlägg om snö.

Eskilstunabon som stred för Hitler

En kort uppdatering till mitt föregående inlägg.

Min fru har berättat för mig om en Eskilstunabo som var en av soldaterna.

Det visar sig att ingen kände till hans förflutna - han flyttade hit efter kriget - men hans vänner var mäkta imponerade av att han talade flytande tyska. De kunde inte förstå hur han lärde sig språket. 

Jag tror att det var boken och TV-programmet som avslöjade hans hemlighet...

söndag 23 november 2008

Svenskarna som stred för Hitler

En intressant (för mig) och, tills nyligen, "hemlig" (för många) del av Sveriges moderna historia handlar om de svenskar som var med i Hitlers armé. 

Svenskarna som stred för Hitler av Bosse Schön är en fascinerande bok (och TV-serie) som beskriver de svenska soldaternas (ofta kort) liv under och efter andra världskriget. Jag tror att detta är en intressant och komplex del av historia. T.ex. svenskarna gav ett antal olika skäl till att de anslöt sig till Wehrmachten - många ville försvara Finland mot ryssarnas angrepp, medan andra var fattiga bönder som sökte efter lite äventyr. Få av dem var faktiskt hängivna Nazister. Deras aktioner väcker många frågor som vi, sextio år senare, kan ju inte svara men det är viktigt att vi tänker på frågorna ändå.
Jag tycker att det är synd att många i Efterkrigssverige valde att glömma vissa obekvämliga fakta och föredrog istället att bygga en bild av Sverige som någon slags moralisk supermakt. Som George Santayana skrev: Den som inte kan minnas sitt förflutna är dömd att upprepa det.

Ifall du tror att jag är en belackare av Sverige bör jag skriva att jag vet att vi engelsmän har många skelett i vår garderob. Det verkar dock som om, i jämförelse med Sverige, vi öppnar garderobsdörren och tittar in mer ofta.

Svensk neutralitet

Historia har alltid intresserat mig och att flytta till Sverige gav mig tillfället att stilla min nyfikenhet om några aspekter av Sveriges historia, inte minst begreppet svensk neutralitet.

Enligt min mening har Sverige aldrig varit ett neutralt land. Det verkar som om neutralitet har använts som ett nyttigt ord för att rättfärdiga de åtgärder som har vidtagits för att skydda Sveriges nationella intressen under det senaste seklet. T.ex. man kan knappast tro att ett land som var en av Tysklands viktigaste handelspartners under andra världskriget var neutralt på ett meningsfullt sätt. Tysklands krigsmaskin (kulor, stridsvagnar o.s.v.) byggdes av järn från Kiruna och ett av Churchills största mål var att stoppa järnleveranserna. Sverige spelade inte en liten roll i kriget.... 

Det är inte min avsikt att kritisera Sverige eller Per Albin Hanssons regering - varje land måste göra det som behövs för att skydda sig själv. Det är dock konstigt att många svenskar fortfarande tror att sitt land var neutralt under kriget.

Även idag är idéen att Sverige är neutral en chimär. Sverige är de-facto en inofficiell NATO-medlem -Sveriges militära utrustning är NATO-kompatibel och det finns nära försvarssamarbete med de officiella medlemmarna. Dessutom är det svårt att hitta på några omständigheter där ett land skulle attackera Sverige och NATO inte skulle försvara Sverige.


lördag 22 november 2008

Dagens sista gnäll

Ok, jag ska inte skriva mer om KLM, Schiphol eller holländska fotbollsspelare..

Mitt sista gnäll är att jag måste sova i Stockholm inatt - jag kommer till Etuna imorgon vid lunchtid.... Tack KLM - du har förstört min helg...

Ok.... no more whinging..... Det var dock terapeutiskt....

Flera anledningnar att undvika KLM

Det räckte inte med sex....

(7) Schiphol har få sittplatser i de långa korridorerna bredvid avgångsområdena. De vill tvingar oss att vänta i shoppingområdena för att sno våra pengar. 
(8)  KLM är en del av ett större flygbolag KLM-Airfrance. Air France är kass - de har också försenat mig många gånger. 
(9)  De har inga  telex-faciliteter. För att slå ihjäl tiden läste jag KLMs Customer Care (en oxymoron) broschyr. Enligt EU-lag har jag rätt att skicka ett telexmeddelande. Jag har aldrig skickat ett telex och trodde att det skulle vara kul att se hur en telexmaskin fungerar. KLM vägrar dock att följa EU-lag och tillåta mig att skicka ett telex. 
Det visar sig att jag kan klaga till en EU-ombudsman om ett flygbolag inte lyder EU-lagen - jag kan kanske orsaka lite trubbel för KLM om jag gör detta.  Dessutom kan jag få kompensation för mitt inställt flyg fast jag tror att KLM ska försöka slingra sig ur sina lagliga ansvar. 
(10) Holländären Ruud Gullit var en av Newcastle Uniteds värsta tränare någonsin.
(11)  Holländären Ruud Van Nistelrooy var en av Manchester Uniteds bästa spelare någonsin.

KLM

Här är tio anledningar att undvika KLM:

(1) Resor blir ofta mardrömmar när man vill ta anslutningsflyg från Schiphol. Jag har missat många sådana flyg under de senaste fem åren.
(2) KLMs biljetter är mycket dyrare än Ryanairs men de bågge ger samma (hemsk) service.
(3) På Schiphol flygplats spelas kontinuerligt mexikansk jazzmuzak. Efter två timmars exponering kan detta betraktas som en slags tortyr och därför är det förmodligen illegalt.
(4) KLMs Flying Blue slogan låter som titeln till en porrfilm.
(5) Holländare kan typiskt tala minst femton olika språk och detta irriterar mig.
(6) Nederländernas fotbollslandslag är mycket bättre än Englands.

... ok, det räcker med sex...

F*ck*ng j*vl* k*k KLM

Herre Gud....

Jag åkte till Genèves flygplats kl 08:00 imorse.... Mitt flyg blev försenat och jag missade mitt anslutningsflyg från Amsterdam till Stockholm....

Ok, det var inte så dåligt.. jan kunde inte klaga för mycket för att jag bokades på ett senare flyg (14:30) och detta var bara en kort försening (två timmar)....

Men.... detta flyg blev inställt på grund av vad som helst (jag lyssnade inte på KLMs ursäkter)...

Nu måste jag sitta här tills kl 20:40 och när/om jag kommer fram till Stockholm ska jag missa det sena tåget till Etuna...

F*ck*ng j*vl* k*k KLM....

fredag 21 november 2008

James Randi och en psykisk detektiv

Under 80-talet hade James Randi sitt eget TV-program, James Randi psychic investigator. I varje episod testade Randi en person som hävdade att ha paranormala förmågor.

Trots att Randis prov inte var så vetenskapliga - det är omöjligt att göra sådana prov på en kort TV-show - var de i alla fall underhållande. Det var kul att lyssna på de "begåvade" individerna försöka förklara bort sina misslyckanden. 

Nedanför kan man se ett sådant prov. Nella Jones säger att hon hjälper polisen att lösa brott. Randi ger henne en rad föremål för att se om hon kan skilja mellan de föremål som har involverats i våldsamma mord och de som inte har någonting med brott att göra.....Resultatet var ingen överraskning - forskare kan inte hitta ett enda brottsfall som har lösts med hjälp av en psykisk detektiv.

Kristina - igen

Har inte så mycket att skriva. Jag drack vin med en dansk igår kväll och nu sitter jag i mitt rum på CERN och förbereder mig inför dagen..

Jag insåg att mitt inlägg om Kristina/utvandrarna var lite ofullständigt. Jag laddade upp ett klipp av öppningssången som sjöngs av en ung och optimistisk Kristina. Nedanför kan man lyssna på sista låten som täcker Kristinas dödsscen.

När de kom till Amerika sådde Karl Oskar några äppelträdfrön från Sverige. Många år senare blev de första äpplena färdiga och i klippet nedanför ger Karl Oskar en äppelbit till en döende Kristina. Hon luktar på den och den påminner henne om Duvemåla hage (öppningsscenen). Detta var ett väldigt känsligt och rörande sätt att sluta musikalen.
I'm a cheery soul today........

onsdag 19 november 2008

Kristina från Duvemåla

När jag började lära mig svenska köpte jag en CD: Kristina från Duvemåla. Jag visste ingenting om skivan förutom att den hade någonting med ABBA att göra - Benny och Björn skrev den. Trots att den inte lät som Dancing Queen älskade jag musiken och jag tillbringade timmar med att översätta texten.

Dessutom upptäckte jag att Kristina från Duvemåla var en musikal som var baserad på Vilhelm Mobergs "Utvandrare"-böcker som jag också köpte och (optimiskt) försökte läsa. Två år senare slutade jag böckerna - det var svårt att läsa dem men det var värt det.

För de icke-svenskar som inte har läst dem, handlar böckerna om en grupp svenskar som rymmer från sina fattiga liv i Sverige för att bli nybyggare i Amerika under 1800-talet. Karaktärerna och skildringarna av deras liv var baserade på breven och dagböckerna av riktiga svenska invandrare. Historien följer huvudkaraktärerna, Karl Oskar och Kristina Nilsson, från deras förlovning till Karl Oskars död som en trött och svag gamling. Böckerna är en intelligent blandning av humor och tragedi och dessutom lärde de mig lite svensk historia. Jag visste inte att så många svenskar flyttade till Amerika - t.ex. Nässjös folkmängd har bara nyligen återhämtat sig till den nivå som den befann sig på före massutvandringen.

Böckerna och musikalen är bägge fantastiska men detta är ingen överraskning - Moberg, Benny och Björn är alla genier på sina områden.. Nedanför kan man höra öppningssången i musikalen: Duvemåla Hage .... (En ung) Kristina sjunger medan hon väntar på Karl Oskar som "vandrar vägen till sin kära".Sångens text (nedanför) är vacker poesi (enligt min mening)....

Sedan han lämnat Korpamoen ,tar han stigen mot Bökevara
Bidalites vägskäl ser han snart, en halv fjärdingsväg är det bara
Skälljud från korna hör han svagt, ifrån Åskålens näs och uddar
Hölassen där i träd och snår, brukar kvarlämna strån och suddar
Över grind och stätta
Har han svingat sej, nu är han nära
Fötterna är lätta
För han vandrar vägen till sin kära
Åkerby har han bakom sej, där ska dansas på lördagsnatten
När han passerat Åleberg, ser han Kråkesjöns dunkla vatten
På Krysseboda sommaräng, ser han liljekonvalj utslagen
Björkskogen där bär nya löv, där är ljust in på sena dagen
Över grind och stätta
Har han svingat sej, nu är han nära
Fötterna är lätta
För han vandrar vägen till sin kära
Och snart är han vid Sju Bönders grind, jag kan skymta hans vita krage
Snart med hans axel mot min kind, går jag i Duvemåla Hage


måndag 17 november 2008

Låt den rätte komma in

Ikväll gick jag på bio med min fru för att titta på Låt den rätte komma in. Jag måste erkänna att jag inte tycker så mycket om svenska filmer. Landet som producerade Bergman har nyligen blivit landet som illa kopierar amerikanska filmer. Kvällens film var dock ett mästerverk.
Filmen (som är baserad på en bok med samma namn) handlar om relationen mellan två barn i 80-talets Stockholm. Ett av dem är ett offer för mobbning i skolan och det andra barnet är en vampyr. Ok, det låter löjligt men filmen fungerar! Den är både en välgjord och originell skräckfilm och en känslig skildring av hur det är att vara ung. Jag kan väl förstå varför filmen har vunnit så många pris och utmärkelser.


Gå och se den!

söndag 16 november 2008

Ett par av Randis äventyr

Nedanför kan man se James Prydrick som hävdade att han kunde flytta på en sida i en telefonkatalog genom telekinesis. Dessvärre för honom hittade James Randi  på en litet prov för att testa Prydricks "övernaturlig" talang...


Ett annat av mina favoritklipp handlar om Peter Popoff, en TV-predikant som hävdade att han fick information från Gud om personer i publiken och att han kunde hela de sjuka. Det förefoll som om han hade en övernaturlig talang tills Randi tjuvlyssnade på hemliga radiomeddelande som sändes från Mrs Popoff.James Randi och homeopati

Vilka är världens toppvetenskapsmän ?  Richard Dawkins, Stephen Hawking... ?
 
För mig är världens mest effektiv proponent för logik och den vetenskapliga metoden inte en professor vid ett toppuniversitet utan en gammal illusionist som inte har någon akademisk behörighet - James Randi. 

James Randi har tillbringat decennier med att blotta vilda och felaktiga påståenden angående liv efter död, astrologi,  alternativmedicin, skedböjning, spådomkonst o.s.v.  Under sin karriär har han bevisat hur lätt det är att lura både allmänheten och vetenskapsmän. Han är chef för James Randi Educational Foundation en stiftelse som främjar logisk  tänkande och vikten av att testa påståenden genom rigorösa vetenskapliga experiment. Randi som jag är skeptiker som innebär att vi t.ex. inte tror att det är omöjligt att kommunicera med döda människor utan att detta måste bevisas. T.ex. han har visat hur man kan simulera hur det verkar som en medium talar med döda personer genom t.ex. den icke-övernaturliga knepen som kallas för cold reading.

James Randi

Eftersom Randis arbete omfattar många olika ämnen ska jag skriva en rad inlägg om honom och de ämne som han sysselsätter sig med. Idag börjar jag med homeopati.


Homeopati är baserad på principen att ett ämne som kan skapa vissa symptom hos en frisk individ kan bota samma symptom hos en sjuk person. Detta innebär att man måste späder ut blandningar med dessa ämnen, i allmänhet så långt att slutresultatet inte längre innehåller några påvisbara aktiva substanser (tack Wikipedia).  I praktiken innebär detta att en homeopatisk medicin kan består av t.ex. vanligt vatten. Homeopatiker påstår att vattnet innehåller "ett minne" av ämnet även om ämnet försvann genom utspädningsprocessen.

Detta bryter mot nuvarande vetenskapliga lagar så naturligtvis behöver man bevisa att homeopati fungerar. Dessvärre finns det inga bevis. Artiklar dyker upp ibland i akademiska tidskrifter som försöker bevisa att homeopati är effektiv eller att vatten kan innehålla "ett minne" men när man tittar närmare på dessa experiment upptäcker man (alltid) ett fel.  T.ex. den prestigiösa akademiska tidskriften Nature fick en sådan artikel om "bevis på att en vätska kan ha ett minne" av en välkänd immunolog Jacques Benveniste. Tidskriften insisterade på att Randi, på grund av sin skicklighet och anseende, besökte Benvenistes laboratorium för att kolla att resultatet kunde bli upprepade. Randi uppäckte att ett grundläggande fel hade begåtts dvs de som deltog i experimentet kände till (under experimentet) vilka prov var så kallade "homeopatiska" och vilka var outspädda vatten. När Randi tvingade dem att introducera en ny "double blind" process för att förhindra en potentiell mänsklig bias i provbehandlingen och datatagningen kunde de inte upprepa sina ursprungliga resultat. 

Min åsikt är att det är bra att forskning pågår som undersöker om alternativmedicin är effektiv men tills stark bevis dyker upp bör man inte sälja sådana mediciner för att det är farligt att göra detta. Det är inte så att en homepatisk medicin är farlig (den är bara vatten) utan att det kan vara livsfarlig om personer med allvarliga sjukdomar tror på påståendena av alternativmedicininindustrin och vägrar att söker hjälp från "riktiga" läkare. T.ex. några homeopatianhängare påstår att sina mediciner kan behandla och förhindra malaria bättre än konventionella mediciner!! Sådant råd kan döda!!

Om du inte håller med mig och du tror att homeopati fungerar kan du bevisa att jag har fel och vinna en miljon dollar genom att ta James Randi Educational Foundation Million Dollar Prize. Sedan ungefär tjugo år har Randi lovade att skänka pengarna till någon som t.ex. ger bevis på att homeopati fungerar eller spöken finns. 

Hittills har ingen vunnit priset...

söndag 9 november 2008

Mitt allra värsta inlägg någonsin

Eftersom CERN-anläggningen ligger i både Schweiz och Frankrike tillbringar jag en typisk dag på CERN i både länder. Därför har jag kunnat upptäcka ett par skillnader mellan Schweiz och Frankrike som man inte får läsa på Wikipedia - förmodligen för att de inte är så intressanta! 

(1) Katter i Frankrike är mycket vänliga - de vill att en besökare klappar dem. Schweiziska katter springer dock bort om en främling visar intresse för dem.  
(2) Europas bästa bussservice drivs inom Geneve - bussarna är moderna och puntkliga. Europas värsta bussservice drivs dock mellan Meyrin (Schweiz) och Val Thoiry (Frankrike). Min gissning är att det schweiziska  bussbolaget tror att servicen är Frankrikes ansvar (och vice versa). Det ser ut som om bussens tidtabell producerades av en slumptalsgenerator - t.ex. bussen avgår från CERN kl 11:04, 12:59, 15:11 o.s.v.  Men den tryckta tidtabellen är i alla fall värdelös för att bussen kommer när som helst.  

Ok, jag lovade att mina observationer var ointressanta..... Men detta är ingen överraskning - att blogga i mitt kontor på CERN på en söndag är ointressant.


Denna bild (Bill Clintons katt, Socks, som bodde i Vita Huset) har ingenting med inlägget att göra men den är mer intressant än resten av inlägget så jag har lagt upp den i alla fall.

lördag 8 november 2008

CERN

Det är jätteviktigt för oss att allmänheten vet att vi klokt spenderar deras skattepengar. Därför ska jag skriva lite om CERN i detta inlägg. Eftersom jag har redan beskrivit våra forskningsprojekt ska jag fokusera på det oinspirerande ämnet av CERN-miljön i detta inlägg.

I Dan Browns underhållande bok Änglar och Demoner är CERN en megarik organisation. Laboratoriet består av imponerande byggnader, i vilka drivs topphemliga projekt. Dessutom äger CERN ett supersnabbt flygplan!

Olyckligtvis (för oss) är verkligheten helt annorlunda än Dan Browns glamorös skildring. När jag besökte CERN för första gången var mitt intryck att laboratoriet liknade en stor och kaotisk byggplats. Trots att CERN är en av världens främsta forskningslaboratorier kommer det aldrig att vinna en arkitekturpris. Vi kommer dock till CERN för att jobba och arbets- och levnads-förhållandena är därför viktigare än laboratoriets utseende.

Dessa förhållanden är inte "lyxiga"..... T.ex. under hektiska perioder måste fem av oss delar ett litet kontor som inte är mycket större än mitt eget kontor i Sverige. Utöver kontoret tillbringar vi mycket i tid i CERNs hostel. För att få en mentalbild av ett hostelrum föreställ dig en olåst fängelsecell med internettillgänglighet.  

Ok, jag bör sluta här! Jag vill inte porträttera mig som någon slags fysikmartyr. Jag älskar mitt jobb och tror att det är ett privilegium att kunna jobba på ett experiment som potentiellt kan vinna ett Nobelpris.

Men vi lever inte ett lyxigt liv - vi har inte ens råd med corporate drumming. Skattebetalarna får värde för pengarna!

Ett slöseri med pengar

Min favoritserietidning Viz innehåller ofta skämtannonser. T.ex. en sådan annons handlade om en påhittad butik som heter "Jesus Christ Superstore - for all your messiah needs" där man kan köpa träkors och skyltar med texten: "INRI" (latin för "Jesus från Nasaret, judarnas konung").

Igår upptäckte jag en annons i Easyjets ombordtidning som jag inledningsvis trodde var ett skämt - jag skrattade högt när jag läste det. Annonsen var för en "Corporate Drumming Experience".

Idén är att genom att trumma kan man förbättra motivering och teamwork inom en grupp. Jag antog att annonsen representerade ett svagt försök att utveckla en ny affär men Google-forskning avslöjar att corporate- drumming-evenemang äger rum över hela världen.

Nedanför kan man se ett videoklipp i vilket det hävdas att corporate drumming är ett effektivt sätt att bilda och motivera ett vinnande team....


Jag är dock lite skeptisk - klippet har inte övertygat mig om att corporate drumming kommer att hjälpa mig och min forskningsgrupp att upptäcka supersymmetri.

onsdag 5 november 2008

Fantastisk nyhet!!

Äntligen har vi en president med intelligens i Vita huset!!
Grattis Obama (och världen) !

tisdag 4 november 2008

Going down to South Park..

Jag kan inte sätta fingret på varför, men jag har varit nere idag. 

Det var kanske det mulna vädret eller killen som trängde sig före mig i kön i butiken.

Usch... Jag bör titta på South Park för att muntra upp mig själv..

måndag 3 november 2008

Mått Johansson

I jämförelse med gårdagens inlägg ger jag en mer upplyftande historia från Eskilstuna idag....

Nära centrum finns en stor staty av en viss Carl Edvard Johansson. Skylten under statyn förklarar inte varför Herr Johansson hedrades på detta sätt så jag gjorde lite google-forskning.

Det visar sig att Herr Johansson - Mått Johansson i folkmun - var en viktig svensk ingenjör och uppfinnare. År 1896 uppfann han kombinationsmåttsatsen som (enligt wikipedia) kom att revolutionera industriproduktionen genom att skapa en gemensam mätstandard.

Henry Leland, en berömd amerikansk ingenjör, sa there are only two people I take off my hat to. One is the president of the United States and the other is Mr Johansson from Sweden.

Det är kul att en Eskilstunabo spelade en sån stor roll i världens historia.

söndag 2 november 2008

En tragisk historia

Jag tog en promenad i staden idag och gick genom kyrkogården.  Bland de gamla gravstenarna var en som väckte min nyfikenhet. Gravplatsen var ny och omringad av blommor och den tillhörde en tonåring flicka.

Eftersom jag har en morbid nyfikenhet googlade jag efter hennes namn och upptäckte en tråkig historia. Hon var en av en rad unga flickor som begick självmord i Eskilstuna genom att hoppa framför tåg för ett par år sedan. 

Det är hemskt att tänka att den så kallade Werther-effekten ägde rum i denna stad.  

lördag 1 november 2008

Halloweenfest

Igår kväll gick jag med min fru och ett par vänner till en halloweenfest på The Bishops Arms i Etuna.

Festen hade annonserats som en slags maskerad med ett pris för den bästa dräkten. Därför klädde vi ut oss till demoner och zombier o.s.v. Problemet var att ingen annan person i puben hade gjort likaså. Detta var dock ingen katastrof - det är inte lätt att genera mig och jag såg ganska stilig ut med mina djävulshorn.

Min fru var en väldigt övertygande zombie och hon borde har vunnit priset. Hon vann dock ingenting för att vi lämnade puben för tidigt. Herre Gud, vi var de enda personer som deltog i tävlingen !! Jag kan inte tro att en stor inströmning av de odöda ägde rum efter att vi gick till Harrys Bar.

Men trots denna grova orättvisa hade vi en kul och rolig kväll...

Jim

Jag har redan skrivit ett antal inlägg om Rickard Svanslös. Jag har dock en annan katt - han heter Jim och är en liten svart katt som också kommer från en kattjour i Liverpool.

Det finns inte så mycket att säga om Jim. Han är inte världens stiligaste katt och kvinnan som tar hand om kattjouren var överraskad när jag valde ut den lilla gubben: Are you really sure you want Jim ? sa hon.

Jim är Rickards motsats i så många avseenden. Han är en tyst och artig katt vars favoritaktiviteter är att sova på teveapparaten och att sitta i knän. Han biter aldrig och är väldigt charmig när han känner sig trygg. Han är dock rädd för världen utanför lägenheten och jag undrar vad som hände honom i Liverpool under hans tidigare liv.

Jag känner inte till Jims ålder men jag misstänker att han är ungefär tretton år gammal. Han har sex tänder kvar - varje veterinärbesök leder till ännu fler tandförluster- och har alltid varit väldigt smal trots att han äter som en häst. Jag oroar mig alltid att en veterinär skulle tro att han har blivit försummad på något sätt.

Nyligen har han blivit ännu smalare så vi gick till veterinären för blodprov och ett förutsägbart beslut att ta bort flera tänder.

Stackars Jim.. Trots sin viktförlust tror jag (och veterinären) att han inte är i smärta. Detta är den viktigaste faktorn som ska bestämma hans framtid.

Manuel och BBC

Just nu är Englands massmedier besatt av en historia som involverar sex, pengar och tre kändisar: Jonathon Ross, Russell Brand and Andrew Sachs (Manuel från Fawlty Towers/Pang i bygget).

Under en radioshow ringde Jonathon Ross och Russell Brand hem till Manuel - förlåt, för mig är han inte Andrew Sachs utan stackars Manuel vars begränsade ordförråd bestod av que, que och si si Mr Fawlty- och lämnade ett meddelande som avslöjade att Brand hade legat med Manuels barnbarn.What say you on granddaughter ?

For Englands tidningnar var denna miniskandal en bra ursäkt att bli upprörda över beteendet av välbetalda kändisar. T.ex. Ross får ungefär 100 miljoner kronor per år från allmänheten - de som betalar TV-avgiften - för att presentera ett par skita (enligt min mening) program.

Mediestormen ledde till att BBC fick närmare trettiotusen klagomål. Följaktligen avgick Brand och Ross har avstängts från sin tjänst.

Jag kan inte förstå varför Ross och Brand bestämde att förnedra en gamling (Manuel är 78 år gammal). Jag älskar vulgär humor - mitt favoritprogram är South Park - men deras telefonmeddelande var inte roligt utan sårande.

BBC bör sparka Ross och använda de besparade pengarna till att stödja nyhetsavdelningen som undergår starka nedskärningar just nu. Många personer över hela världen drar nytta av BBC-nyhetsprogram - BBC bör tänka om sina prioriteringar.